5-12.jpg

Fico reagoval na Krajniakove výhrady k prijímaniu zamestnancov zo zahraničia

217
Neutral

Milan Krajniak zo Sme rodina už dlhšie kritizuje vládu, že povolila príchod tisícok zamestnancov zo Srbska či Rumunska, ktorí sa uplatňujú najmä v automobilkách. Podľa neho títo ľudia pripravia Slovákov o vyššie mzdy a v niektorých prípadoch aj o miesta. Na tieto vyhlásenia vo štvrtok zareagoval aj šéf Smeru-SD Robert Fico.

Krajniak upozorňuje, že až 300-tisíc Slovákov pracuje v zahraničí a 200-tisíc je stále nezamestnaných. “Máme niekoľko sto tisíc ľudí, ktorí by chceli pracovať, ale kvôli exekúciám nemôžu. Tak kde je ten nedostatok pracovnej sily?”

“Nemáme dostatok hlúpej pracovnej sily, chvalabohu! Nemáme dostatok takej pracovnej sily, ktorá by chcela robiť kvalifikovanú prácu za 500 eur mesačne.”

Poslanec za Sme rodina upozorňuje, že nadnárodné firmy budú nielen neprijímať nových Slovákov, ale budú vraj Slovákov “vyhadzovať”. “Keďže Slovák pracuje za 1000 eur a oni môžu na jeho miesto najať Srba, ktorý bude pracovať za 500 eur.”

“Pýtam sa – naši zamestnanci prispievali na tie ich ekonomické stimuly, aby si oni dnes vo svojich fabrikách zamestnali cudzincov? To je čo za ekonomickú logiku? Každý z nás si musí vybrať. Buď budeme podporovať platy Slovákov alebo budeme podporovať zisky nadnárodných korporácií, ktorým sme poskytli miliónové dotácie, aby u nás mohli zarábať peniaze.” Vyhlásil Milan Krajniak.

Robert Fico s tým nesúhlasí: Na Slovensku už nie je viac ľudí vhodných na tieto pozície

Fico na štvrtkovej tlačovej besede k migračnému paktu OSN hovoril aj o Krajniakových výhradách: “Jeden pán z opozície, múdry ako Šalamún, lebo ku všetkému vystupuje, hovorí, že dobrým Slovákom sme zobrali robotu, a tým Srbom sme tú robotu dali. Keby sa trošku zaujímal o Slovensko, tak by vedel, že napríklad v čase, keď nás Peaugeut-Citroen požiadal o hľadanie kvalifikovaných pracovníkov, oslovili sme 44-tisíc slovenských nezamestnaných na priamo. Koľko sme tam našli záujmemcov? Asi sto…” Uviedol Fico.

“A čo potom majú robiť tieto firmy ak reálne potrebujú trebárs 500 alebo 600 ľudí? Naše podniky krvácajú a potrebujú zamestnancov,” vyhlásil expremiér s tým, že zo súčasných nezamestnaných sa pre automobilky nepodarilo nájsť dostatok adeptov.