newman.jpg

Uznaný druhý zázrak na príhovor blahoslaveného Johna H. Newmana

232
Kultúra života

Svätorečeniu blahoslaveného Johna Henryho Newmana už nestojí nič v ceste. Po schválení druhého zázraku na príhovor tohto konvertitu je možné očakávať jeho kanonizáciu v budúcom roku, uviedol v internetovom spravodaji biskup Philip Egyn z Portsmouthu.

Na ceste ku kanonizácii zostávajú už len dve posledné etapy, schválenie komisiou biskupov a vyhlásenie pápeža Františka. K zázraku na príhovor bl. Johna H. Newmana došlo v chicagskej arcidiecéze v Spojených štátoch. Lekárska komisia uznala za nevysvetliteľné náhle uzdravenie ženy so život “ohrozujúcim tehotenstvom”.

John Henry Newman bol pôvodne anglikánskym pastorom a teológom. Ku katolicizmu konvertoval v roku 1845 vo svojich 44 rokoch. O dva roky neskôr prijal kňazské svätenie v Katolíckej cirkvi a v roku 1879 ho pápež Lev XII. vymenoval za kardinála, hoci nebol biskup. Aj keď bol svojím založením učenec a vedec, dokázal svoje poznanie uvádzať do praktického života. Sám založil dve školy a bol pevne presvedčený, že k evanjelizácii dochádza prostredníctvom kvalitnej výchovy a vzdelaniu. Preto si dodnes organizácie katolíckych študentov na nekatolíckych univerzitách často požičiavajú jeho meno. Spisy kardinála Newmana sa stále teší veľkej popularite a objavuje sa volanie po tom, aby bol zarátaný medzi Učiteľov Cirkvi.

Medzi blahoslavených zaradil Johna Henryho Newmana pápež Benedikt XVI. v roku 2010 v Birminghame.