"Národné štáty dnes musia byť pripravené vzdať sa svojej suverenity," uviedla Merkelová

335
Neutral

Nemecká kanclárka Merkelová a francúzsky prezident Macron sa zhodujú v tom, že v budúcnosti by EÚ nemala mať menej, ale skôr viac právomocí aj v tom prípade, ak by to obmedzilo suverenitu štátov v niektorých oblastiach. Uvádza nemecký server Die Welt.

“Národné štáty by mali byť pripravené, v súčasnosti, vzdať sa suverenity,” povedala odchádzajúca šéfka CDU minulý týždeň na stretnutí Nadácie Konrada Adenauera v súvislosti s “parlamentnou globalizáciou a národnou zvrchovanosťou”.

Prípadné obmedzenie právomocí však podľa nej môže nastať len v prípade “riadneho postupu,” európskych inštitúcii, dodala Merkelová. Štáty musia takúto zmenu odsúhlasiť. V tejto otázke musia podľa nej rozhodnúť všetky príslušné národné parlamenty.

Merkelová nedávno varovala proti nárastu nacionalizmu v Bundestagu vzhľadom na kontroverzný pakt OSN o migrácii. “Ak ste jednými z tých, ktorí veria, že dokážu riešiť všetko sami a len si myslia na seba, tak ste nacionalistami. To nie je vlastenectvo. Pretože patriotizmus je, ak zaradíte aj ostatných do nemeckého záujmu,” uviedla.