Veľká Británia sa chystá zlegalizovať „manželstvo“ gayov a lesbičiek pred rokom 2015

3,936
Kultúra smrti

Londýn, Veľká Británia, 19. septembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Britská koaličná vláda plánuje zlegalizovať „manželstvo“ príslušníkov rovnakého pohlavia pred ďalšími voľbami v roku 2015. Oznámila to v sobotu ministerka pre zrovnoprávnenie Lynne Featherstone. Snaha o legalizáciu prichádza po „osobnej intervencii” konzervatívneho premiéra Davida Camerona, oznámil britský Daily Mail.

“Verím, že odmietať jednej skupine ľudí rovnaké možnosti ponúknuté inej je nielen diskriminácia, ale je to nespravodlivé, “ povedala Featherstone. Vláda začne formálne konzultácie o tejto téme v marci. 

Párom rovnakého pohlavia v Británii je umožnené získavať porovnateľné výhody ako zosobášeným párom od roku 2005, keď krajina legalizovala „civilné partnerstvá” rovnakého pohlavia. Poslednou snahou vlády je zamerať sa na zmenu trvalej definície manželstva.

Mike Judge, šéf komunikácie Kresťanského Inštitútu varoval, že zmena bude mať nedohľadné dôsledky pre Britskú spoločnosť, obzvlášť v školách, ako sa to stalo v každej jurisdikcii, kde bolo legalizované „manželstvo” osôb rovnakého pohlavia.

„Ak bude manželstvo predefinované pre homosexuálne manželstvo, táto nová definícia bude tá, ktorú bude štát podporovať ako štandardnú,” povedal. 

„Ak manželstvo môže byť predefinované na homosexuálne manželstvo, prečo ho nepredefinovať, aby bola umožnená polygamia?” spýtal sa. „Kanada legalizovala homosexuálne manželstvo a teraz sa v jednej kanadskej provincii začal proces na legalizáciu polygamie.” 

Napriek záruke vlády sa homosexuálni aktivisti sťažujú, že vláda nie je dosť aktívna.

V pondelok známy homosexuálny aktivista Peter Tatchell neoficiálne udrel na vládu, že čaká do marca. „Prečo vôbec potrebujeme o téme diskutovať? Zákaz manželstva osôb rovnakého pohlavia je homofóbna diskriminácia a mala by byť okamžite zrušená,” povedal.

Náboženské inštitúcie očakávajú, že im bude zabránené „sobášiť” osoby rovnakého pohlavia, podobne ako je im  

momentálne zabránené oddávať civilné partnerstvá. Avšak vláda oznámila plány umožniť náboženským skupinám oddávať civilných partnerov, ak si to vyberú.

Tatchell povedal, že plán vlády zakázať náboženským inštitúciám „sobášiť“ osoby rovnakého pohlavia je „porušením náboženských slobôd.” „Žiadne náboženské spoločenstvo nesmie byť nútené vykonávať sobáše gayov a lesbičiek, ale vláda im má dať možnosť a nechať ich rozhodnúť sa.”

Avšak kritici varujú, že odstránenie zákazu náboženských civilných partnerstiev bude viesť k dokonca väčšiemu tlaku na náboženské inštitúcie, ktoré odmietli vykonávať tieto ceremónie, ako Katolícka cirkev a Anglikánska cirkev.  Poznamenali, že samotná vláda vo svojom verejnom konzultačnom dokumente o tejto novele pripustila, že to môže viesť k súdnym procesom proti cirkvám, ktoré odmietnú oddávať civilných partnerov.

Minulý mesiac konzervatívny poslanec požiadal premiéra Camerona, aby nútil cirkvi oslavovať manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ak chcú pokračovať v ponúkaní civilných zväzkov. „Tak dlho ako môžu cirkevné spoločenstvá odmietať sobášiť osoby rovnakého pohlavia, tak dlho tu bude nerovnosť,” napísal Mike Weatherley, poslanec za Hove a Portslade.

„Manželstvo, hoci podlomené ľahko dosiahnuteľným rozvodom, ostáva kľúčovou stavebnou jednotkou spoločnosti,” povedal M. Judge. „Pre deti je najlepšie, keď majú otca a matku, ktorí sú oddaní jeden druhému. Dieťa potrebuje matku a otca, ale homosexuálne manželstvo toto popiera.”