Jan Kraus v upútavke na svoju šou: Znervózňujú ma dohody ako Istanbulská či Marakéšska

437
Kultúra života

Populárny český moderátor Jan Kraus sa vyjadril, že v našej spoločnosti ubúda čoraz viac slobôd a rôzne nadnárodné pakty sa snažia dostať nad úroveň jednotlivých štátov. Nemá dobrý pocit z toho, že raz budú komisie, ktoré nikto nevolil a nikto nepozná rozhodovať na nadnárodnej úrovni, či štáty tieto pakty dodržiavajú. Podľa Krausa sú úplne postačujúce súčasné zákony.

“Dobrý večer dámy a páni, ďakujem úctivo. Neviem, či ste zaznamenali, ale teraz sa valí, ale to sa valí každú chvíľu zo sveta a z Európskej únie, alebo z OSN. Teraz je Istanbulský dohovor, Marakéšska dohoda. Istanbulská je proti násiliu žien, pán Boh chráň, že by som bol za násilie žien, nemilujem nič viac než ženy a nikdy som nemiloval, ale máme zákony na to, že žiadne násilie na ženách sa nemôže v demokratickej spoločnosti odohrávať a považujem to za samozrejmosť a kto sa toho dopustí, je zločinec. Istanbulská dohoda je taká nadnárodná, je od Rady Európy, ako som sa dočítal, a hovorí, že skutočne sa nebudeme dopúšťať násilia na ženách, až ma to trochu uráža, ako by to doteraz nestačilo. Máme zákon, ktorý to nedovoľuje,” vysvetlil svoj pohľad Jan Kraus.

Dodal, že v Marakéšskej dohode zase OSN navrhuje právo na migráciu. “No ale my máme zákon na to, kto sem môže prísť, ako, kedy, aké má práva, na čo má nárok, na čo nemá…” Známa televízna osobnosť dodáva, že aj táto dohoda ho znervózňuje, pretože takéto dohody, pakty a nadnárodné návrhy sa dostávajú nad úroveň štátu. “Potom určite vznikne komisia na dodržovanie takejto dohody, a tá potom bude hovoriť, že štát nedodržiava dohodu, a bude nám hovori´t ako máme zlepšiť to a to. Dostane sa akoby nad štát, napriek tomu, že takú komisiu nikto nevolil, nikto nevyberal, nikto nevie, kto to je…”

“Nemám z toho dobrý pocit a k tomu si zoberte, napríklad že nám zakázali cez sviatky predávať v obchodných domoch, ktoré sú väčšie a tak. Ja som tam bol počas posledných sviatkov, miloval som byť v obchode počas sviatkov, bolo to moje hobby. Zabili ho. Akým právom? Mám pocit, že nám čím ďalej, tým viac ubúda našich osobných slobôd a že nám čím ďalej tým viac zo štátu a z nášho života robia výchovný tábor, kde rozhodujú tí, takzvane najlepší, najsprávnejší, ale ja o to nestojím, ja chcem slobodu a bezpečnosť, naozaj nič viac,” dodal Kraus.