34440.jpg

Pohlavie X: V Holandsku udelili prvý rodovo neutrálny cestovný pas pre intersexuála

291
Kultúra smrti

V Holandsku vydali prvému občanovi cestovný pas, v ktorom je v položke pohlavia uvedené písmeno X. Umožnilo mu to rozhodnutie súdu z mája tohto roku. Podobné pasy má tiež Nemecko alebo Austrália, napísal o tom portál Independent.

Leonna Zeegers sa v roku 1961 narodil ako muž, bol tak označený v rodnom liste a vyrastal a žil až do svojich 40 rokov v obci Swallen v holandsko-nemeckom pohraničí. Bol osem rokov ženatý a dokonca sa mu narodil syn. Operáciu na zmenu pohlavia podstúpil v roku 2001, od tej doby žije ako žena.

Dnes už Leonna Zeegersová sa však neidentifikuje ako žena, ale ako tzv. tretie pohlavie alebo intersexuál.

Zeegersová sa teraz stala prvým občanom liberálneho Holandska, ktorému úrady udelili právo neidentifikovať sa zo žiadnym z oboch pohlaví a tým uznali existenciu tretieho pohlavia.

V máji tohto roka súd v Holandsku rozhodol, že zo zákona má byť občanom krajiny umožnené označovať sa ako tzv. tretie pohlavie v oficiálnych dokumentoch.

Proces trval dva roky a Zeegersová musela počas neho poskytnúť veľké množstvo dôkazov vrátane podrobných anatomických fotografií. V októbri dostala pas, kde je v kolónke pohlavia uvedené X.

Prvý cestovný doklad, v ktorom bolo pohlavia označené písmenom X bol vydaný na meno Alex MacFarlane v roku 2003 v Austrálii. Okrem tejto krajiny umožňuje označovať tretie pohlavie aj Nemecko, Nový Zéland alebo Pakistan.