Camille-Paglia-yt.jpg

Odborníčka na sociológiu a kultúru: “Súčasný feminizmus založený na boji s mužmi..."

231
Kultúra života

Expertka na kultúru Camille Pagliová vystupuje v populárnom videu s názorom, že súčasný feminizmus (tzv. feminizmus druhej vlny), ktorý sa zameriava na boj s mužmi a ich doslovné zničenie, úplne ničí našu kultúru a v konečnom dôsledku aj ženy. Na video upozornil portál Breitbart.

Video s príhovorom známej americkej vysokoškolskej pedagogičky, sociologičky a kulturologičky vzniklo na festivale Battle of Ideas v Londýne v októbri 2016 a v súčasnosti sa na stránkach YouTube nachádza niekoľko verzií. Video sa stalo populárnym tento rok aj po tom, čo autorka vydala novú publikáciu Probocations: Collected Essays.

Autorka sa sama označuje za feministku, avšak ako hovorí, v jej prípade ide o feminizmus v pôvodnom zmysle, ktorý obhajuje práva žien, predovšetkým volebné právo. Dodáva, že ozajstnými priekopníčkami tohto feministického hnutia boli hrdinky ako Katharine Hepburnová, Amelia Earhartová a Anne Morrow Lindberghová.

Odborníčka otvorene povedala, že súčasná druhá vlna feminizmu je “absolútny jed, ktorý sa šíri po celom svete.”

Pagliová uviedla, že pôvodní feministi “obdivovali všetko ľudské, pričom nedochádzalo k žiadnym útokom na mužov”. To sa ale podľa nej stalo “systémovým nástrojom feminizmu druhej vlny”.

Značka feminizmu, ktorú vytvorila Betty Friedanová v 60. rokoch, hovorí Paglia, je teraz deformovaná “znevažovaním mužov” a “definovaním ľudí ako utláčateľov a tyranov”.

Feministickým fanatičkám odkázala: “Je to absolútna lož,” povedala, “ide o extrapoláciu neurotizmu zo strany týchto fanatičiek.”

Autorka úspešnej knihy Sexual Personae, Pagliová vo videu dodala, že súčasná generácia je “generáciou snehovej vločky,” ktorá vznikla aj pôsobením spoločenských médií. “Ľudia cítia, že majú množstvo priateľov a chcú mať pocit, že realita bude jednoduchá a pohodlná”.

Profesorka na univerzite umenia vo Philadelphii povedala, že snahou potlačiť dôkazy o rozdieloch medzi pohlaviami, feminizmus druhej vlny “skutočne vystavuje mladé ženy nebezpečenstvu”.

Pagliová dodáva, že americký národný vzdelávací systém zlyhal vo výchove mladých ľudí, pretože sa “pokúša zabezpečiť, aby sa každý cítil dobre” a používa slovo “rozmanitosť” ako “svoj slogan či banner”, keď sa pokúša napraviť niečo z minulosti – nejakú tvrdú pravdu, ktorá “znepokojuje” určitú skupinu ľudí.

Pri porovnaní feminizmu druhej vlny s pôvodným zámerom zakladateliek hnutia hovorí o “španielskej inkvizícii”. Vysvetľuje, že “akákoľvek forma nesúhlasu – aj v rámci feminizmu – sa považuje za herézu… a samotné hnutie sa pokúša zničiť nesúhlasiacich jedincov.”

Pagliová na záver uviedla, že feministi druhej vlny vedú diskusiu o zničení tradičného náboženstva a kultúry, zatiaľ čo výsledkom ich tlaku je “nové náboženstvo” politickej korektnosti.