08-1.jpg

Miroslav Lajčák: „Slovensko sa pripojilo k Marakéšskej deklarácii o riadenej migrácii“

267
Kultúra smrti

V diskusnom programe RTVS „O 5 minút 12“ odznelo priznanie šéfa MZV SR Miroslava Lajčáka, že práve počas jeho pôsobenia vo funkcii predsedu Valného zhromaždenia OSN bola dosiahnutá dohoda o texte sporného dokumentu GCM (Globálny kompakt pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu), ktorý bude formálne prijatý v decembri v marockom Marakéši. GCM má za cieľ koordinovať migračnú politiku na globálnej úrovni. Podľa kritikov tohto plánu ide v podstate o plán „B“ sorosovskej kliky, ktorej sa nepodarilo realizovať plán „A“ spočívajúci v povinných kvótach odberu direktívne stanoveného počtu migrantov jednotlivými členskými krajinami EÚ na základe byrokratického rozhodnutia Bruselu.

Miroslav Lajčák priznal, že USA z tohto tzv. „Globálneho paktu o migrácii“ vycúvali, čo indikuje, že GCM nie je v súlade s americkými národno-bezpečnostnými záujmami. Washington však podľa Lajčáka škodí sám sebe, ak na poslednú chvíľu vycúval z „Globálneho paktu o migrácii“, pretože jeho hlas na týchto rokovaniach veľmi chýba.

MZV SR sa až doposiaľ chovalo veľmi vyhýbavo pri komentovaní sporných dokumentov k problematike migrácie prijímaných v marockom Marakéši a úlohy, ktorú v ich schválení zohralo Slovensko. Médiá liberálneho mainstreamu, ale aj RTVS či TA3 tejto diskrétnej agende taktiež nevenovali patričnú pozornosť. Celá téma bola až doposiaľ zľahčovaná ako údajný hoax tzv. konšpiratívnych webov.

Osobitne sa v tomto smere angažoval bývalý štátny tajomník MZV SR a terajší veľvyslanec SR vo Washingtone Ivan Korčok, ktorý informácie o Marakéšskej deklarácii prijatej v máji 2018 zosmiešňoval tým, že „konšpirátori“ si vraj pletú Maroko a Monako. Nakoniec však nezostalo iba pri deklarácii.

Marakéš sa v decembri opäť stane dejiskom prijatia ďalšieho kontroverzného globálneho dokumentu GCM. Minister Lajčák sa netají tým, že práve počas jeho pôsobenia vo VZ OSN bola dosiahnutá dohoda o jeho texte, aj keď jedným dychom alibisticky dodáva, že on túto migračnú agendu nevymyslel, ale ju iba zdedil, pričom si bol veľmi dobre vedomý toho, aká toxická je debata na túto tému.

Nezávislý kandidát na funkciu prezidenta SR Štefan Harabin označil dohody z Marakéša za politické dokumenty, ktoré legitimizujú osídľovanie Európy africkým obyvateľstvom.

Gabriel Gačko