vigano4.jpg

Kardinál Ouellet v liste potvrdzuje sankcie uložené McCarrickovi

140
Milko Kostovič
Neutral

Vatikánsky prefekt Kongregácie pre biskupov potvrdil, že pápež Benedikt XVI. v reakcii na sériové sexuálne útoky Theodora McCarricka na mladých mužov a chlapcov uložil sankcie bývalému kardinálovi Washingtonu - a že ich pápež František zrušil. 

V otvorenom liste zverejnenom v nedeľu kardinál Marc Ouellet kritizoval vyhlásenia vatikánskeho whistleblowera arcibiskupa Carla Maria Vigana ohľadne krytia sexuálneho zneužívania a označil ich za "bezbožný" útok na Františka. "Obviniť pápeža Františka, že kryje tohto údajného predátora, hoci pozná všetky fakty, a preto je komplicom korupcie šíriacej sa v Cirkvi... to je niečo neuveriteľné," povedal.  

Niektorí pozorovatelia naznačujú, že František reaguje na arcibiskupove obvinenia sprostredkovane cez Ouelleta. Poznamenávajú pritom, že ako sám kardinál naznačil, jeho list bol zverejnený s "platným pápežským zvolením"

Ouelletov list, ktorý bol zamýšľaný ako obhajoba pápeža, je pozoruhodný z dôvodu, čo odhaľuje v súvislostí so správaním pápeža k McCarrickovi. 

Hoci Ouellet tvrdí, že opatrenia boli Viganom nesprávne označené ako "sankcie", tak potvrdil vyjadrenie bývalého pápežského nuncia, že McCarrick dostal trest - mal zakázané cestovať a verejne vystupovať - na rozkaz pápeža Benedikta. Taktiež priznal, že pápež František zrušil tieto tresty. 

Pri snahe brániť Františka, Ouelett nepoprel, že arcibiskup Vigano upozornil pápeža na McCarrickovu históriu sexuálneho útoku z 23. júna 2013; namiesto toho tvrdil, že František bol zahltený informáciami o tomto konkrétnom dni a že pravdepodobne nebol zaujatý odhalením McCarricka:

Predstavujem si obrovské množstvo informácií verbálnej a písomnej povahy, ktoré musel pri tejto príležitosti získať o mnohých ľuďoch a situáciách. Silne pochybujem, že ho McCarrick zaujímal do tej miery, ako si predstavujete, keďže išlo o 82-ročného emeritného arcibiskupa, ktorý bol 7 rokov bez funkcie. 

Ouellet tvrdí, že nevie čo má povedať v súvislosti s vysvetlením toho, ako sa McCarrick stal kardinálom, pokiaľ vezmeme do úvahy desaťročia jeho sexuálnych útokov. 

"Ako je možné, že tento človek Cirkvi (McCarrick), ktorého nekonzistentnosť je dnes známa, bol niekoľkokrát povýšený až na najvyššiu pozíciu arcibiskupa Washingtonu a kardinála?" pýta sa Ouellet. "Sám som veľmi prekvapený a uznávam nedostatky pri výbere, ktorý sa uskutočnil v jeho prípade."

Ouelletov list bol vydaný deň po tom, čo Svätá stolica oznámila, že povoľuje "dôkladné preskúmanie" McCarricka a jeho postup v radoch. Tento krok predstavuje dramatický obrat, keďže pred pár týždňami pápež odmietol žiadosť amerických biskupov o vyšetrenie prípadu Vatikánom. 

Kritici odmietajú tento krok a označujú ho ako vyčkávaciu taktiku argumentujúc, že štúdia nebude ani nezávislá ani transparentná.

Ale Ouellet je neochvejný vo svojej podpore pápeža a v odsúdení arcibiskupa Vigana, ktorého vyzval, aby "vyšiel zo svojho úkrytu, oľutoval svoju vzburu a vrátil sa k lepším pocitom voči Svätému Otcovi."

"V odpovedi na váš nespravodlivý a neoprávnený útok, drahý Viganò, teda konštatujem, že obvinenie je politický projekt bez skutočného základu," dodáva. "Toto nemôže vyjsť z Ducha Božieho."