potrat3.jpg

Po referende v Írsku chcú zaviesť “služby” na ukončenie života

150
Kultúra smrti

V írskom parlamente sa rozprúdila diskusia o návrhu zákona o legalizácii potratových služieb v krajine. Aj keď zákon bude čoskoro prijatý, jeho uplatňovanie v praxi môžu komplikovať lekári. Informuje britský portál BBC.

Ide o prvý prípad, kedy sa írsky parlament zaoberá touto problematikou odvtedy, čo bol zrušený 8. pozmeňujúci a doplňujúci návrh – takmer celkový ústavný zákaz potratov. V krajine sa totiž v máji uskutočnilo referendum, ktoré rozhodlo o zrušení zákazu potratov.

Minister zdravotníctva Simon Harris v tejto súvislosti uviedol, že dúfa, že od januára budú v krajine k dispozícii prvé potratové služby. V podobnom zmysle sa vyjadril aj predseda vlády Leo Varadkar. Minister  Harris navyše povedal, že počíta s tým, že takéto služby by mohli byt poskytované bezplatne. “Referendum je jasným potvrdením podpory práva žien rozhodovať sa o svojom živote,” dodal.

Nariadenie o zrušení niektorých ustanovení zákona o tehotenstve po novom umožňuje poskytovanie potratových služieb “na požiadanie” až do 12. týždňa tehotenstva, v prípade fatálnej abnormality plodu alebo v prípade ohrozenia fyzického alebo duševného zdravia matky. Návrh ešte musí schváliť írsky parlament a írsky senát.

Aktivisti proti potratom uviedli, že chcú predložiť pozmeňujúce a doplňujúce návrhy k tejto legislatíve. Minister zdravotníctva povedal, že ich nebude akceptovať, pretože írsky ľud im dal jasný mandát tým, keď hlasovali o zrušení zákazu potratov 66,4% ku 33,6%.

Neskôr sa majú zaviesť osobitné právne predpisy, ktoré umožnia zóny “bezpečného prístupu” – označené oblasti okolo potratových kliník, v ktorých bude zakázané protestovať.

Liberálna vláda naráža na odpor lekárov

Tými, ktorí budú potraty uskutočňovať budú lekári. Vláda im v tom však musí poskytnúť podporu, školenia a vybavenie. Lekári však upopzorňujú, že politici s nimi tento krok dostatočne neprediskutovali. Dr. Mary Favierová, zakladateľka organizácie Doctors for Choice pre denník Irish Times povedala, že zavedenie potratov zo strany ministerstva zdravotníctva je doteraz “zmätočné”.

“Neuskutočnili sa žiadne odborné stretnutia, nedošlo k žiadnym diskusiám za okrúhlym stolom o konkrétnych technických otázkach,” povedala.

Poslanec Mike Thompson, povedal pre BBC, že navrhovaná časová os januára počítajúca so spustením služieb v januári 2019 je “ambiciózna” a “náročná”. “Pokiaľ nebudú existovať jasné pokyny pre lekárov, nemôžeme túto službu poskytovať, musíme najskôr dosiahnuť úplnú bezpečnosť,” poznamenal.

Do popredia vyvstáva aj otázka výhrady vo svedomí lekárov. Lekári, ktorí sú proti potratom uviedli, že nechcú, aby ich niekto nútil, aby v prípade odmietnutia museli ženu odporučiť k inému kolegovi.

Návrh zákona síce umožňuje lekárom odmietnúť lekárske alebo chirurgické zákroky spojené s potratom, ak ich nechcú vykonať. Musia však odkázať ženu, ktorá má záujem o potrat, inému lekárovi, ktorý jej zákrok vykoná.

Dr Kirsten Fullerová, hovorkyňa lekárov, ktorí si uplatňujú výhradu vo svedomí odhaduje, že “niekoľko stoviek” lekárov odmieta túto novelu. Pre BBC povedala: “Nechceme zmariť výsledok referenda, len sa pýtame, prečo nemôžeme uplatniť výhradu vo svedomí aj v otázke odporúčania pacientiek iným lekárom.”

“Potrat je ukončenie ľudského života a my sa na tom nechceme podieľať v žiadnom zmysle. Chceme aj naďalej poskytovať starostlivosť v súčasnej podobe všetkým matkám a ich deťom,” povedala.