Klaus.jpg

Prežívame diktatúru starých európskych politických elít...

159
Kultúra života

I keď Európa v minulom storočí zvíťazila nad fašizmom a komunizmom, bývalý český prezident Václav Klaus tvrdí, že kontinent bojuje za ďalšie oslobodenie, tento raz od globalizácie a multikulturalizmu a Európskej únie, ktorá rozvracia princíp zvrchovaných práv štátov.

Americký denník uviedol, že Klaus je dlhoročným kritikom Európskej únie a presadzuje národné identity krajín a ochranu štátnych hraníc dlhšie, ako napríklad mnohí autori myšlienky brexitu.

Niekdajší český prezident pre The Washington Times povedal, že Európa potrebuje “zásadnú, systematickú” zmenu, ktorá by sa dala prirovnať k nežnej revolúcii v jeho krajine pred takmer troma desaťročiami.

Klaus ďalej uviedol, že aj ostatné krajiny môžu nasledovať príklad Spojeného kráľovstva a jednoducho hlasovať o odchode z EÚ. Dodal, že doterajšie úsilie o prepojenie euroskeptických politických hnutí v krajinách, ako sú Maďarsko, Poľsko, Taliansko, Rakúsko, Švédsko, Holandsko, Francúzsko a Nemecko zatiaľ prinieslo len veľmi malé úspechy.

“Európa potrebuje revolúciu, dúfajme, že to bude zamatová revolúcia, ako to bolo v osemdesiatych rokoch,” povedal.

Klaus sa zároveň opäť vyjadril kriticky k nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a ďalších vodcoch Európy, ktorí sa snažia vymazať koncept národných štátov v prospech subjektu bez hraníc, ktorý má byť charakterizovaný etnickou rozmanitosťou.

“Reformy ma nezaujímajú. Mám záujem o zásadné, systematické zmeny – nielen o čiastočné, kozmetické zmeny,” povedal politik a ekonóm, ktorý viedol Českú republiku od roku 2003 do roku 2013.

Dodal, že Merkelová už stráca politickú pôdu pod nohami aj doma, kde bola dlho najpopulárnejšou političkou. V dôsledku toho, že krajina denne prijme až 10 000 ľudí, v prieskumoch začína naberať na sile protimigračná strana AfD.

Merkelová však napriek tomu stále vyhlasuje, že je povinnosťou Nemcov prijímať azylantov. “Osobne si myslím, že nelegálna migrácia je jednou z veľkých výziev pre Európsku úniu, a preto si nemyslím, že by sme mali konať jednostranne,” povedala počas leta a vyjadrila svoj nesúhlas s výzvami niektorých členov vlastnej vlády obmedziť migračnú politiku štátu.

Klaus, v podstate liberálny ekonóm, ktorý sa stotožňuje s teóriami Hayeka a Friedmana, hovoria, že skutočným cieľom Merkelovej a skutočným zámerom EÚ je normalizovať migráciu z celého sveta tak, aby sa jednotlivé krajiny stali nerozoznateľnými. Hovorí, že vedúci predstavitelia EÚ jednoducho nepočúvajú obavy občanov vo Švédsku, Taliansku, Maďarsku a iných krajinách, ktorých súčasný trend veľmi znepokojuje.

“Toto je diktatúra starých európskych politických elít, počnúc pani Merkelovou, pánom Junckerom, pánom Macronomom,” povedal. “Je to požiadavka multikultúrnych politikov, politicky korektných európskych elít, ktoré skutočne chcú zmiešať národy a priniesť rozmanitosť. Toto je vyvrcholenie pokusu európskeho zjednocovacieho projektu,” povedal.

Najväčšou škrtom cez rozpočet tohto takzvaného zjednocovacieho projektu bola britská kampaň na vystúpenie z EÚ v roku 2016, známa ako brexit. Monumentálne rozhodnutie, ktoré prišlo v ten istý rok, keď Trump vyhral prezidentské voľby v USA, pričom nelegálne prisťahovalectvo bolo kľúčovou témou kampane, obe správy šokovali svet a predstavovali veľkú trhlinu v rozkvete EÚ.

Klaus však povedal, že brexit sa nemôže opakovať v každej krajine, najmä v tak malej a vnútrozemskej ako je jeho Česká republika.

Klaus tiež v rozhovore nesúhlasí s tým, že východoeurópske národy by sa mali obávať Ruska. Poľsko a ostatné krajiy, ktoré sa obávajú vojenskej agresie z Moskvy označil za “tak trochu bláznov”. Pripomenul, že práve Poľsko požiadalo o stálú americkú vojenskú základňu na hraniciach s Ruskom.

“Poliaci stále žijú v strachu z Ruska, čo je mierne bláznivé, ale mám pre to aspoň nejaké pochopenie,” povedal. “Ja nemám strach z Ruska… Všetky pobaltské krajiny v NATO sa podľa mňa nemusia báť Ruska.”