922908_396831587096496_330107176_n.jpg

Čarnogurský o taktike liberálov a kvalite americkej demokracie

269
Kultúra života

Ján Čarnogurský na sociálnej sieti poukázal na sledovanú americkú kauzu okolo konzervatívneho kandidáta na sudcu Najvyššieho súdu USA Bretta Kavanaugha, ktorého navrhol prezident Trump. Podľa bývalého slovenského politika je aj v tomto prípade použitá stará známa taktika liberálov – medializované podozrenie zo sexuálneho zneužitia. Niečo podobné zažívame na Slovensku s gréckokatolíckym biskupom Chauturom.

Podľa Čarnogurského ide o divadlo, svedčiace o kvalite americkej demokracie. “Prezident nominoval za sudcu Najvyššieho súdu USA právnika Bretta Kavanaugha. Kavanaugh je známy ako človek konzervatívnych názorov aj na veci ako sú manželstvá homosexuálov, či potraty preto liberáli chcú jeho vymenovanie znemožniť,” uviedol.

Vymenovanie sudcu Najvyššieho súdu podlieha schváleniu Senátu USA. Americké liberálne kruhy tu podľa Čarnogurského uplatňujú známu taktiku. “Odrazu sa objavila žena, ktorá tvrdí, že Kavanaugh ju pred 36 rokmi sexuálne zneužil.” Kavanaugh to popiera a justičný výbor Senátu robí výsluchy prenášané médiami do celého sveta.

“Opakuje sa situácia z roku 1991. Vtedy prezident Bush starší nominoval za sudcu Najvyššieho súdu Clarencea Thomasa. Ten mal tiež povesť konzervatívca a liberáli tiež chceli znemožniť jeho vymenovanie. Tiež sa objavila žena – Anita Hill – a tiež obvinila Thomasa, že ju pred desiatkami rokov sexuálne zneužil. Senátny výbor tiež robil výsluchy, ktoré prenášali médiá,” spomína Ján Čarnogurský.

Dodal, že práve vtedy bol v New Yorku. “Pri vybavovaní vecí som používal taxíky, v priebehu dňa som použil aspoň tri a všetci šoféri mali zapnuté rádio a počúvali výsluchy o sudcovi Thomasovi. Thomasa nakoniec Senát potvrdil a doteraz súdi bez výhrad o jeho právnických kvalitách. Dúfajme, že Senát USA sa nenechá zblbnúť liberálnymi médiami a Kavanaugha potvrdí. Jeho prípad hovorí o povahe americkej demokracie. Keď sa objaví niekto, kto nezapadá do predstáv „deep state“ (hlbinného štátu), spustí sa mechanizmus, aby ho nezvolili. Zdanlivo je všetko demokratické. Kontroverzným príkladom takého stavu je prekvapujúca voľba Donalda Trumpa za prezidenta,” uzavrel Čarnogurský.