Pope Francis

"Spochybňuje dogmy": Päť hlavných tvrdení správy o pápežovi Františkovi

331
Milko Kostovič
Neutral

Ľavicový nemecký týždenník silno kritizuje Svätého otca. 

Ľavicový nemecký týždenník Der Spiegel, ktorého náklad je vyšší než 800 000, venoval obálku sobotného vydania pápežovi Františkovi. Hlavný titulok - "Du Sollst Nicht Lügen" ("Nemal by si klamať") - naznačuje časť toho, čo je vo vnútri: 4500-slovná štúdia o tom, čo časopis vníma ako krízu Františkovho pontifikátu. Tu je päť oblastí, v ktorých má mimoriadne kritický postoj.

Rozkol na najvyšších poschodiach Cirkvi 

"Arcibiskupi a kardináli prehovoria iba za zatvorenými dverami," uvádza správa naznačujúc, že sa dostali až k starším prelátom. To znamená, že pápež by mohol "premárniť svoju autoritu" keď hovorí v nesprávnu chvíľu a mlčí, keď by mohol hovoriť. 

Jeden "starý kardinál" označuje pápeža Františka za "Svätého Otca, ktorý spochybňuje pravdy viery ako nikdy predtým".

Der Spiegel takisto cituje kardinála, ktorý hovorí: "Káže o milosrdenstve, ale v skutočnosti je chladný, šikovný Machiavellian - a čo je ešte horšie - klame."

Kritika nielen zo strany "arcikonzervatívcov" 

Správa pripomína príbeh z roku 2016, keď pápež údajne v súkromí povedal: "Nedá sa vylúčiť, že sa zapíšem do dejín ako človek, ktorý rozdelil Katolícku cirkev." Der Spiegel naznačuje, že je tu v skutočnosti "občianska vojna" - a že sa nevedie iba medzi konzervatívcami a progresívnymi. Existuje tu "atmosféra strachu a neistoty" ako uvádza jeden biskup vo Vatikáne; časopis tiež cituje Edwarda Pentina z Národného katolíckeho registra, ktorý hovorí, že František "v skutočnosti nepočúva ľudí, ktorí nezdieľajú jeho názory", mnohí veriaci skončia ako "vydedenci". 

"Kritika Františka presahuje globálnu sieť arcikonzervatívcov", argumentuje Der Spiegel a poukazuje na to, že nejde iba o tých kritikov, ktorým napríklad nerobí dobre, keď sa pozerajú, ako František umýva nohy moslimskej žene. 

Nesprávne ticho

Magazín poznamenáva, že pápež František sa odmietol vyjadriť k obvineniam, ktoré vzniesol arcibiskup Carlo Maria Viganò, alebo k následným otázkam - napríklad k listu katolíckych žien, ktoré žiadali reakciu na tvrdenia Vigana. (Tento list má viac ako 45 000 podpisov.)

Der Spiegel ale tvrdí, že je to typické: "K nepríjemným témam sa vôbec nevyjadruje. Tak to bolo aj v prípade dubie" - teda listu od štyroch prominentných kardinálov, ktorí žiadali pápeža, aby opätovne potvrdil cirkevné učenie o manželstve, eucharistii a morálke. (List bol zaslaný v roku 2016; neprišla žiadna odpoveď, ani nebola udelená audiencia. Dvaja z kardinálov odvtedy zomreli.)

V správe sa hovorí, že toto ticho je nešťastnou kombináciou s pápežovým odporúčaním k “Hagan lío” (zvyčajne sa v angličtine interpretuje ako "urobiť neporiadok" - Der Spiegel to skôr prekladá ako "spraviť capa záhradníkom"). Pápež "nepripisuje veľký význam protokolu" a tiež "spochybňuje dogmy". 

Argentínske pozadie 

V správe sa uvádzajú detaily o pôsobení arcibiskupa Bergoglia v Argentíne - za čo už bol inde kritizovaný. Jeden z týchto prípadov sa týka o. Julia Grassiho, ktorý bol v roku 2009 odsúdený za sexuálne zneužívanie mladistvého chlapca. Odvolal sa proti rozsudku, no ten bol nakoniec potvrdený. Der Spiegel tvrdí, že arcibiskup Bergoglio pomohol jeho odvolaniu sa proti rozsudku objednaním správy (tá mala napokon až 2000 strán), pomocou ktorej sa snažili preukázať nevinu Grassiho.

Der Spiegel okrem toho poskytuje rozhovor s Juanom Pablom Gallegom, ktorý stíhal Grassiho. Podľa Gallega sa pápež František nevráti do Argentíny, pretože by čelil ťažkej kritike v súvislosti s jeho riešením prípadov zneužívania.

Ďalšou účastníčkou rozhovoru bola Julieta Añazco. Tá tvrdí, že bola zneužitá kňazom v diecéze Buenos Aires. Existuje niekoľko obvinení proti tomuto kňazovi, ktorý ich popiera. Añazco hovorí, že ona a 13 ďalších písali svojmu bývalému arcibiskupovi, keď sa stal pápežom, a nedostali žiadnu odpoveď - opäť niečo, čo už bolo predtým zdokumentované. Añazco pre Der Spiegel zopakovala: "Chceme sa dostať k pápežovi, ale on sa o nás nezaujíma."

Zlí poradcovia

V jednom z najdramatickejších tvrdení sa v správe uvádza, že niektorí pápežskí "poradcovia a asistenti" sú "vo viac či menej zjavnom konkubináte so zástupcami jedného alebo druhého pohlavia".

Der Spiegel odkazuje na dokument, ktorý si údajne objednal pápež Benedikt, ktorý opisuje "gay loby" vo Vatikáne. Noviny Il Fatto Quotidiano nedávno tvrdili, že majú jeho kópiu.

Časopis nedokáže potvrdiť, či si je pápež vedomý rozsahu tohto problému. Podľa Der Spiegel môže byť pápež vinný buď pre "svoju naivitu, aroganciu alebo kvôli nedostatku iných možností".