KBS.jpg

Arcibiskup Zvolenský prekvapil politikov

760
Kultúra života

Katolícka cirkev na Slovensku ústami arcibiskupa Zvolenského včera odsúdila vydieranie, ktoré Európska únia plánuje uplatniť na chudobných a zbedačených národoch, predovšetkým z afrického kontinentu. Robí to tak, že núti tieto národy prijať agresívnu potratovú a LGBTI politiku za ústupok finančnej a rozvojovej pomoci. Deje sa to v rôznych formách už dlhodobo, teraz to však ide EÚ plne inštitucionalizovať do nových direktív. Majú na tom podiel socialisti, liberáli a podľa názvu “kresťanské” strany združené v EPP. Píše Svetlo Sveta

Európska únia nikdy nedostala právo toto presadzovať, nikdy toto právo jej nebolo zverené pri vzniku EÚ v zakladateľských zmluvách. Uzurpovali si ho byrokrati v Bruseli a prechádza im to, pretože vedia, že na národných úrovniach sú politici, ktorým záleží na tom, akú mienku má o nich Brusel. Takí, čo za účasti na kongresoch, konferenciách, spoločných fotografiách a prísľubu budúcich funkcií, odsúhlasia všetko čo chcú. Ministri by chceli byť komisármi a premiéri snívajú stať sa predsedami komisie. Buttiglione je pre každého veľká lekcia, ako dopadnete, keď zostanete sebou samým.

Vydierať niekoho, kto je hladný a nevzdelaný za to, že chce byť nasýtený a vzdelaný a požadovať od neho, aby prijal ideológiu, ktorá ide proti jeho identite, ktorá navyše nemá podporu ani medzi všetkými členskými štátmi, je odrazom morálneho úpadku. Nie úpadku občanov EÚ, ale úzkej skupiny politikov v Bruseli, ktorí si myslia, že môžu.

Arcibiskup Zvolenský si uvedomil, že ak Slovensko je členom Európskej únie, aj slovenská katolícka cirkev je oprávnená sa vyjadrovať k politike EÚ. EÚ je totiž aj naša. Ak Slovensko má zohrať osobitú úlohu v Európe, ako to predpovedal Ján Pavoll II., tak máme odvážne priniesť do EÚ niečo iné, ako tam je. Kresťania nikdy neboli stádovité typy. Ak však sa nimi stali, tam zanikli.

Odkaz otca arcibiskupa môže ako prvý byť smerovaný ministrovi Lajčákovi, že nemá právo s daňovými príspevkami Slovákov narábať tak, že presadzuje na európskej pôde politiku, ktorú si slovenská vláda nedovolí presadzovať ani u nás doma. Ak minister Lajčák už myslí na to, čo bude, ak Smer nebude a hľadá si pozíciu v medzinárodnej diplomacii, nech si ju hľadá inak, ako v rozpore so slovenskou identitou a na jej úkor. Je to aj odkaz vyslancovi Európskej únie pánovi Figeľovi, že je čas sa ozvať a povedať, že toto nemá nič s náboženskou slobodou. A nakoniec je to aj výzva pre KDH, aby v Helsinkách na kongrese EPP si dali požiadavku, že buď EPP prestane s presadzovaním neoliberálnej agendy na európskom kontinente alebo KDH prestane byť členom tohto spoločenstva, ktoré už dávno s kresťanstvom má spoločný len názov.

Politiku majú riešiť politici. Ak sa politici nevedia alebo boja ozvať, musí to urobiť cirkev. Arcibiskup Zvolenský to urobil v správny čas, ako správny pastier.

Tomáš Dominik