Spiegel1.jpg

Nová búrka nad pápežom Františkom. Z jeho Argentíny.

438
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Viac než na pobaltské krajiny, ktoré František navštívil v nedávnych dňoch, sa pozornosť médií neúprosne sústreďuje na to, čo povie na konci cesty. Pri spiatočnom lete do Ríma sa ho budú opäť pýtať na škandál ex-kardinála Theodora McCarricka.

Od senzačných obvinení bývalého amerického nuncia Carla Maria Vigana, ktorý obvinil Františka z krytia škandálu, hoci o ňom vedel, uplynulo viac než mesiac. František doteraz neposkytol žiadnu odpoveď na tieto obvinenia. 

Medzitým sa však okolo pápeža sústreďuje ďalšia búrka. A pochádza z jeho rodnej krajiny, Argentíny, ako aj zo susedného Čile.

Čílska situácia je známa. Jorge Mario Bergoglio až do konca verejne trval na nevine biskupov a kardinálov tejto krajiny obvinených zo spáchania alebo krytia veľkého množstva prípadov sexuálneho zneužívania. Po dlhú dobu odmietal obvinenia obetí a označovali ich za "klebety". Robil tak aj počas svojej návštevy v Čile v januári tohto roku. Až neskôr, pod váhou dôkazov, povolal 34 čílskych biskupov do Ríma a získal od nich vyhlásenie o ich ochote rezignovať.

Po tomto zvrate František vlastne spustil rezignáciu siedmich biskupov. 

No na svojom mieste, v rade deviatich kardinálov, ktorí mu pomáhajú pri správe Univerzálnej cirkvi, ponechal kardinála Franisca Javiera Errázuriza Ossu, bývalého arcibiskupa Santiaga, ktorý má v budúcnosti odstúpiť z dôvodu vysokého veku. 

Na svojom mieste arcibiskupa Santiaga ponechal aj ďalšieho kardinála Ricarda Ezzatiho Andrella, a to napriek tomu, že čílsky prokurátor kardinála vyzval, aby svedčil o zatajení zneužívania. 

Miesto bolo ponechané aj vojenskému ordinárovi a predsedovi biskupskej konferencie Santiagovi Silvovi Retamalesovi, hoci je tiež jedným zo siedmich čílskych biskupov, ktorí boli povolaní svedčiť. S rizikom, ako uviedla jedna z najznámejších obetí Juan Carlos Cruz, že "vo februári už môže byť vo väzení", v čase, keď pápež František zvolá v Ríme predsedov všetkých biskupských konferencií, aby diskutovali o riešení týchto škandálov. 

Svetlo do najnovšieho vývoja čílskeho vyšetrovania prinášajú tieto dva články od Inés San Martín na "Crux", hlavnom informačnom portáli o Katolíckej cirkvi v Spojených štátoch:

> V čase, keď pápež uvažuje nad Čile, trestní prokurátori idú plnou parou vpred

> Čílsky hrdina vylúčený z kňazstva kvôli obvineniam zo sexuálneho zneužívania 

Na rozdiel od Čile sa v Argentíne všetko iba začína. V posledných mesiacoch však obvinenia zo sexuálneho zneužívania jedinečne rastú. Agentúra Associated Press vypočítala, že dnes je zo zneužitia obvinených minimálne 66 kňazov, bratov a mníšok. A existuje medzi nimi jeden prípad, ktorý sa priamo dotýka Bergoglia. 

Tento prípad sa týka Julia Grassiho, kňaza diecézy Moron, ktorá je známa tým, že poskytuje prístrešok pre deti z ulice na rôznych miestach v Argentíne. 

V roku 2009 bol Grassi odsúdený na 15 rokov väzenia za sexuálne zneužívanie maloletých.

Grassi sa však naďalej vyhlasoval za nevinného a podal odvolanie. Mal tiež plnú podporu argentínskych biskupov, ktorí boli presvedčení o jeho nevine. 

V tom čase predsedal argentínskej biskupskej konferencii kardinál Bergoglio, arcibiskup Buenos Aires. A v roku 2010 nariadila biskupská konferencia právnikovi a kriminológovi Marcelovi Sancinettimu, aby viedol kontra-preskúmanie prípadu.

Výsledkom bola 2000-stranová správa v štyroch zväzkoch. V správe boli obvinenia voči Grassimu rozobrané jedno po druhom a hlavný obvinený, nazvaný Gabriel, bol zdiskreditovaný. 

Teraz sa k týmto zväzkom dostala agentúra Associated Press, ktorá v polovici tohto septembra o nich zverejnila správu. Na konci štvrtého a posledného zväzku uvádza, že to bol hlavne Bergoglio, ktorý zadal kontra-preskúmanie. Ten Bergoglio, o ktorom hovoril sám Grassi v priebehu prvého procesu, že "ho nikdy neopustil". 

Hovorca argentínskej biskupskej konferencie teraz hovorí, že cieľom tejto správy bolo poskytnúť biskupom "viac informácií z hľadiska kánonického postupu" týkajúcich sa kňaza.

Avšak Gabrielov právnik, Juan Pablo Gallego, namiesto toho konštatuje, že správa skončila na stoloch niekoľkých argentínskych sudcov, ktorí mali rozhodovať vo veci odvolania. 

Títo sudcovia však 21. marca 2017 definitívne potvrdili pôvodný verdikt odsudzujúci Grassiho na 15 rokov väzenia, ktoré dnes slúži vo väzení Campana v provincii Buenos Aires.

Grassi je stále kňaz a slúži omšu, hoci má zákaz výkonu verejnej služby. Jeho kánonický prípad sa prejednáva vo Vatikánskej kongregácii pre náuku viery. 

Gabriel, jeho obeť a žalobca, hovorí, že on a jeho právnik napísali list Bergogliovi dva mesiace po jeho zvolení za pápeža a nechali ho 18. mája 2013 doručiť vatikánskej nunciatúre v Buenos Aires.

V liste smútil nad "pošpinením", ktoré vnímal v správe zadanej biskupmi, zveril sa so svojim utrpením a žiadal o pápežskú audienciu. Pápeža požiadal o "pomoc pri opätovnom získavaní viery". 

Nikdy nedostal odpoveď. 

Podrobné informácie o prípade Grassiho a ďalších argentínskych škandáloch nájdete v týchto dvoch článkoch od Associated Press:

> Priblížená úloha pápeža v prípade sexuálneho zneužívania v Argentíne

> Počet odhalení cirkevného sexuálneho zneužívania v pápežovej Argentíne raketovo rastie

Na vyššie uvedenej ilustrácií najnovšieho vydania nemeckého magazínu "Der Spiegel" stojí titulok "Neprinášaj falošné svedectvá". Vo vydaní nájdete rozsiahly článok venovaný sexuálnym škandálom, ktoré sa objavili v Argentínskej cirkvi.