chautur.jpeg

Čistému je všetko čisté. Vladyka Milan Chautur: Tej ženy mi je ľúto. Pobozkať a objať dieťa je čosi normálne

597
Kultúra života

Vladyka Milan Chautur sa vyjadril k obvineniam z údajného sexuálneho obťažovania a celkovo k mediálnym útokom na cirkev v posledných týždňoch. Uviedol, že situácia sa už pomaly dostáva na úroveň Írska, kde sa liberálom darí rozbíjať cirkev.

 

Pred dvoma dňami vyvolal rozruch rozhovor s kontroverzným teológom, bývalým kňazom Miroslavom Kocúrom, ktorý v inotajoch hovoril o slovenskom biskupovi, ktorý mal sexuálne zneužiť dievča. To sa teraz za asistencie médií rozhodlo biskupa zvláštne konfrontovať. Prípad sa mal týkať konzervatívneho biskupa gréckokatolíckej cirkvi košickej eparchie, Vladyku Milana.

Vladyka Milan sa následne vyjadril k prípadu, ktorý sa mal udiať pred niekoľkými desiatkami rokov, kedy daná žena mala 6 rokov. Tá počas nainscenovaného blahoželania k jubileu vladykovi v novembri 2017 pred filmovým štábom chrsla do očí, ako ju “zneužil”:

“Nakoľko biskup je ľuďmi často “chápaný” ako cirkev, okolo ktorej sa dnes vedú veľké dišputy, chcem reagovať na mnohé mediálne zásahy do cirkvi cez rozličné kauzy. Pretože aj mne sa ohlásila televízia s tým, že chcú natočiť pri príležitosti mojich jubileí dokument Návraty a stretnutia a to s veriacimi medzi ktorými som kedysi pôsobil. Namiesto veriacich však prišiel len jeden kameraman s jednou pani, ktorá si založila rodinu v Anglicku a v závere neformálneho rozhovoru mi zrazu povedala – a vy ste ma obťažovali. To nemyslíš vážne – odpovedal som prekvapene, lebo sme sa bavili na celkom bežné témy o ich rodine. Potom mi ukazovala obrázok z časopisu Slovo, kde na kolenách mi sedí dievčatko nášho kňaza s tým, že mi zdôrazňovala – takto som kedysi sedávala aj ja. Potom mi hovorila o tom, ako som ju hladkal, pritúlil, či pobozkal,” ozrejmil na sociálnej sieti Chautur.

“Bolo mi jej ľuto, lebo dieťa pobozkať, pritúliť, či objať je čosi normálne a ľudia to bežne robia stále, samozrejme pokiaľ nemajú postranné úmysly. To som potom však musel vysvetľovať až vyšetrovateľovi PZ, nakoľko spomínaná pani aj po spokojnej rozlúčke na Eparchiálnom úrade postúpila vec polícií. Je zrejmé, že k tejto jej iniciatíve sa “ktosi” veĺmi ochotne mediálne pridal aj napriek negatívnym zisteniam polície. Preto mi zostáva len veriť, že ľudia nezájdu až tak ďaleko, že prijmú každú zlú správu aj bez riadneho vyšetrenia objektívnych skutočností, pre ktoré sú v právnom štáte vytvorené orgány činné v trestnom konaní. A z druhej strany veľmi dobre viem, že vysvetľovať to tým ľuďom, ktorí majú svoje predsudky voči všetkým biskupom a kňazom je zbytočné no tí, ktorí ma poznajú vytvoria si vlastnú mienku. Pre mňa zostáva naďalej len poslanie a to v akejkoľvek pozícií: “Hlásaj slovo, naliehaj vhod i nevhod…”/2Tim 4,2/, aj keď z toho môžu vzniknúť rozličné problémy pre samotného hlásateľa evanjelia.”

V druhom príspevku biskup vladyka Milan Chautur poďakoval verejnosti za podporu, ktorú dostáva počas posledných dní, kedy sa v médiách množia útoky na jeho osobu a na cirkev vo všeobecnosti.

“Som vám všetkým vďačný za tak veľkú podporu, ktorá sa mi dostala cez e-maily, cez komentáre a sms-ky. Nemyslel som, že to môže byť až tak ťažké pri vedomí, že celé Slovensko sa “baví” na môj účet.,” uviedol s tým, že teraz si však už viac uvedomuje vážnosť útoku, nie kvôli svojej osobe, ale kvôli tomu, čo cez podobnú a opakovanú mediálnu diskreditáciu zažil na Svetovom stretnutí rodiny v Írsku.

“Zdá sa že podobným scenárom chce ktosi rozbíjať cirkev aj u nás. Preto je čas mobilizovať sily a spájať to kresťanské u nás, aby sa nestalo Slovensko druhým “Írskom” v obrovskom prepade viery cez podradné a skryté útoky na dôveru veriacich. A to cez útoky na cirkev a jej predstaviteľov, na rodinu spôsobom LGBTI a tiež útoky na ľudskú a osobnostnú personalitu cez gender-ideológiu.”

Dodal, že je dôležité spájať kresťanskú mládež a tvoriť jasný pevný blok proti šíriacemu sa liberalizmu a voľnosti morálky. “A treba začať jasne vyjadrovať svoje postoje voči tým, ktorí sú v menšine a robia si z demokracie anarchiu bez rešpektu voči duchovným a ľudským hodnotám. Ja osobne neviem, ako zareaguje Rím, lebo z rozsiahleho diskreditačného článku Denníku N od kňaza -apostatu vyplynulo, že aj tam šli správy o mne, ale tu už nejde o mňa ako osobu, skôr tu ide o to, aby sa spravodlivo zamedzilo šíreniu zla vo forme dezinformácií a útokov na veriacich, ktorí sú najviac zasiahnuteľní. Ešte ráz všetkým vám ďakujem a pozývam najprv k modlitbe a zároveň k silnému akcentu na to, čo je kresťanské a čo nutne musíme zachovať v našom národe, Uviedol a doplnil, že netreba sa báť, “lebo s nami je Boh, aj keď sa môže zdať, že teraz mlčí, no keď prehovorí bude to ťažké pre tých, ktorí broja proti pravde. Nech vás všetkých sprevádza moc Kristovho kríža a ochrana našej Matky Nebeskej.”