00010144.jpg

Televízia zinscenovala blahoželanie k narodeninám, aby nakoniec istá žena verejne obvinila košického biskupa zo sexuálneho zneužívania. Eparchia sa bráni

518
Neutral

Denník N včera publikoval rozsiahly rozhovor s bývalým kontroverzným kňazom Miroslavom Kocúrom, ktorý po svojom vyznaní, ako sa na západe stretol s homosexuálnymi seminaristami a kňazmi či zneužívaním, “záhadne” načrtol, že na Slovensku máme biskupa, ktorý obťažoval dievča a ktorého nechcel Kocúr menovať, ale že meno zatiaľ bude poznať len on a redaktor Sudor, ktorý mu kládol otázky a ktorý si rád kopne do Cirkvi. Následne redaktori mali kontaktovať košickú eparchiu.

 

Miroslav Kocúr na jednej strane už dávno sa snaží liberalizovať Cirkev a jej postoje, no na druhej strane v rozhovore chce navodiť dojem, že Cirkev nemá právo na večné pravdy ani strážiť morálne princípy, keď rafinovane na základe nekonkrétnych obvinení hovorí nasledovné:

“Princíp zneužívania vôbec nie je o tom, že niekto je slabý a zneužívajú ho devianti. To sa fakt deje všade. Problém je, že tu hovoríme o inštitúcii, ktorá má kredit a nárokuje si interpretovať pravdy spojené s večným životom a metafyzickými či etickými princípmi.

V cirkvi totiž funguje najmä metóda popierania, utajovania, vyvolávania nedôvery voči obetiam, ich viktimizácie, označovania za nepriateľov cirkvi a zľahčovania ich utrpenia, prípadne mimosúdneho vyrovnávania tak, aby sa to ututlalo pred verejnosťou. Ide o systémovo organizovaný postup, v rámci ktorého má „dobrá“ povesť cirkvi falošnú prednosť pred riešením vážneho etického problému.”

Ďalej Sudorovi Kocúr povedal, že jeden slovenský biskup čelí obvineniu, že v minulosti sexuálne obťažoval maloleté dievča a konfrontácia biskupa s dievčinou má byť natočená aj televíziou, ktorá biskupa mala nalákať a zinscenovať blahoželanie k jeho narodeninám. Nahrávku vraj neodvysielala na údajný tlak Cirkvi:

“Biskupa pozvali, pričom si myslel, že idú natáčať čosi ako Pošta pre teba. Stretol sa tam s dvomi dievčatami, sestrami, ktoré sa ho spýtali, či vie, prečo ho pozvali. Nevedel, tak mu jedna z nich povedala, že keď mala šesť rokov, obchytkával ju, potom ju vzal do izby a ukájal sa nad ňou. Dodala, že s tým musí žiť a dodnes sa s tým nevie vyrovnať. Biskup vybuchol, a kým sa televízny štáb vrátil do Bratislavy, riaditeľ už mal telefonát, že čo si to dovolili. Biskup vyvinul obrovský tlak, riaditeľ televízie je pokakaný. Uvidíme, či nájde odvahu to odvysielať. Údajne to už rieši aj Vatikán, hoci to nemám potvrdené,” tvrdí s istotou no zároveň v otáznikoch Kocúr.

Vyhlásenie eparchie

Na tieto záhadné obvinenia však dnes zareagovala Košická eparchia, bez toho, aby denník vyrukoval s menom konkrétneho biskupa, ktorého sa táto udalosť mala týkať. Vyhlásenie prinášame v plnom znení:

“V novembri 2017 bola na Eparchiálny úrad v Košiciach ohlásená návšteva veriacich s gratuláciou k jubileu vladyku Milana Chautura, spojená so žiadosťou, aby mohla byť zaznamenaná pre televízny program Návraty a stretnutia. V skutočnosti však neprišla ohlásená skupina, ale len jedna pani s kameramanom. Vladyka ich prijal, návšteva sa odvíjala v pokojnej atmosfére, avšak v jej závere dotyčná pani pred kamerou obvinila Mons. Chautura zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Vladyka toto obvinenie jednoznačne odmietol. Ukázalo sa, že stretnutie bolo zinscenované podvodom, pre celkom iný účel, aj inú reláciu. Následne sa pani obrátila aj na políciu. Mons. Chautur sa podrobil vyšetrovaniu a polícia vo veci koná. Vedomosť o tom, či spomenutá pani kontaktovala aj príslušné Vatikánske úrady, ktoré sú pri takýchto obvineniach kompetentné z hľadiska cirkevného práva, Eparchiálny úrad nemá. Vznesené obvinenie však vladyka jednoznačne odmieta a verí, že pravda v celej veci vyjde na povrch.”