Alojz.jpg

Alojz Hlina: Orbán naschvál vytvoril trasu utečencov cez Maďarsko...

149
Neutral

Hlina si myslí, že Orbán využíva masy imigrantov pre svoju mediálnu prezentáciu. Podľa neho Európa Orbána nepotrebuje.

Konzervatívna Európa sa ešte stále nevie spamätať, že tak vysokou väčšinou včera v Európskom parlamente hlasovali poslanci proti Maďarsku, za správu liberálky Sargentiniovej, ktorá na základe “svedectiev” mimovládnych inštitúcií, ako aj Sorosovej Open Society, tvrdila, že v Maďarsku sa porušujú ľudské práva a Orbán funguje ako diktátor. Maďarsko chce EÚ sankcionovať a zastaviť mu hlasovacie právo. Sklamanie vyjadril už aj mladý rakúsky premiér Kurz, ako aj Andrej Babiš – obaja vyjadrili poľutovanie, že proti Maďarsku hlasovali aj ich poslanci; Poľsko sa zasa chystá rozhodnutie EP blokovať. Za Slovákov hlasovali traja europoslanci (viac TU) , medzi nimi aj Ivan Štefanec z KDH.

Počudovanie Slovákov nad týmto počinom poslanca z kresťanskodemokratického hnutia zaklincoval svojím komentárom Alojz Hlina, ktorého vzorom pre politické napredovanie je Merkelovej kresťanská strana:

„Uvedomme si, že Viktor Orbán nechráni Európu a už vôbec nie kresťanskú Európu. Orbán len obratne, zručne a cynicky chráni svoje záujmy. V Európe to už zistili, mohli by sme aj my. Orbán vedel, že v Európe by s koncepciou veľkého Maďarska neuspel, tak musel niečo pridať. Pridal kresťanstvo,“ uvádza.

„Pridal, ale to „Orbánovske kresťanstvo“. To „mytologické kresťanstvo“. Veď koniec koncov, ak ste to doteraz nevedeli, tak Ježiš Kristus bol Maďar od Debrecína. Tá orbánovská kresťanská láska k blížnemu je v Orbánovskom Maďarsku omnoho silnejšia, keď máte v mene, priezvisku CZ, čo ako čudne by to vyzeralo,“ dodáva.

Hlina tiež predostrel svoju novú teóriu: „Orbán potreboval davy utečencov. Hovorí sa, že oni v zásade vôbec nechceli ísť cez Maďarsko, len tú trasu im niekto naschvál urobil, aby sa potom mohli ostentatívne stavať ploty. Pamätáte, ako Kaliňák s Ficom žiadostivo vyzerali utečencov na hraniciach a keď nechodili, tak aspoň na sucho roztiahli pred kamerami ten pohyblivý plot. U Orbána to bolo efektívnejšie, on tam utečencov mal, lebo im niekto urobil trasu cez Maďarsko…“

Orbán teda podľa Hlinu veľmi zručne, ale cynicky využil utečeneckú krízu, aby začal formou riadenia vytvárať z Maďarska stredoázijskú republiku a posilnil svoj vplyv. „Bude len otázkou času, kedy krytý svojimi novými spojencami začne ceriť zuby na svojich susedov. Slovensko bude medzi prvými, lebo ma pre neho mimoriadne vysokú symbolickú cenu,“ píše predseda KDH.

„My si kresťanstvo uchránime, aj bez Orbána. Kresťanstvo nepotrebuje Orbána. Európa nepotrebuje Orbána. Orbán potrebuje kresťanstvo, potrebuje Európu,“ dodáva na záver Hlina.

Proti Hlinovým slovám však stoja slová kancelára Konferencie biskupov Antona Ziolkovského, ktorý na margo Sargentiniovej správy uviedol, že je tendenčná. “Dala sa totiž ľahko chápať ako útok na konzervatívne kresťanské hodnoty. Preto lepšie spravili tí, čo za ňu nehlasovali.“ (viac TU).