halko-biskup-yt.jpg

Biskup Haľko: “Každý, kto vstupuje do kňazského stavu, si dobrovoľne vyberá aj celibát.”

786
Kultúra života

Pomocný biskup a generálny vikár bratislavskej arcidiecézy Jozef Haľko uviedol, že o celibáte kňazov by sa ani nemala viesť diskusia. Ide podľa neho o úplnú samozrejmosť.

Vo svojom nedeľnom zamyslení zverejňenom na sociálnej sieti Facebook biskup v tomto smere prirovnal kňaza ku športovcovi č umelcovi. Ak sa človek rozhodne pre profesionálny šport v určitom klube, vie, že musí trénovať a dodržiavať dané pravidlá. Rovnako to podľa neho platí aj o klerikoch. “Musí, je to povinné. Túto povinnosť si slobodne vybral vtedy, keď sa rozhodol vstúpiť do športového klubu.”

“Musí člen orchestra pravidelne cvičiť na svoj hudobný nástroj a mnohokrát sa zriekať iných vecí? Musí. Je to povinné. Slobodne sa pre to rozhodol, keď vstúpil do orchestra,” poznamenal na úvod Haľko.

Dodal, že každý kňaz sa slobodne rozhodol pre kňazské povolanie a s touto slobodou si vybral aj život v celibáte. “Byť bez manželky a úplne sa odovzdať Ježišovi Kristovi.”

“Ak sa dnes hovorí, či má byť celibát povinný alebo dobrovoľný, jednoznačná odpoveď je, že je dobrovoľný. Pretože, každý, kto vstupuje do tohto stavu dobrovoľne si s tým vyberá aj všetko, čo kňazstvo obnáša vrátane celibátu,” zdôraznil. “Ako hovorí Ježiš: Kto chce ísť zamnou, nech zaprie sám seba a vezme svoj kríž.”