2018-09-13-vatican.jpg

Vatikán sa otriasa únikom 300-stranového dokumentu

1,210
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Vatikán sa spamätáva zo správ, že 300-stranová dokumentácia obsahujúca mená členov gay loby - dokumentácia, ktorá podľa niektorých viedla k rezignácii pápeža Benedikta v roku 2013 - unikla do médií. 

Novinárka z talianskeho časopisu Il Fatto Quotidiano, ktorý čítajú vatikánski predstavitelia, potvrdzuje, že videla 300-stranový dokument. "Správa obsahuje podrobný a znepokojujúci obraz morálnej a hmotnej korupcie duchovenstva s menami, priezviskami a okolnosťami," píše Francesca Fagnaniová.

Sme ... schopní pozrieť si dokument na pápežskej hlavičke, ktorý je súčasťou vyšetrovania, a tu uverejňujeme výňatok: je to zoznam prelátov a laikov patriacich do tzv. gay loby, ktorá prostredníctvom vydierania a tajomstiev dokáže ovplyvniť alebo podmieniť kariéry a pozície (ich, podobne aj ostatných). 

Neodhalíme mená uvedené na zozname, ale môžeme potvrdiť, že medzi menami sú ľudia, ktorých odvolal pápež, iní sa stiahli z funkcie, ďalší stále zastávajú dôležité pozície v strategických orgánoch Vatikánu, ako je Propaganda Fide a dokonca aj Štátny sekretariát.

Spomedzi osôb, ktoré sú súčasťou spisu, nie je nik iný ako kardinál Kevin Farrell, prefekt Dikastéria pre laikov, rodinu a život, ktorý opakovane tvrdil, že nevie nič o bývalom spolubývajúcom arcibiskupovi Theodorovi McCarrickovi a jeho homosexuálnych útokoch, hoci spolu žili šesť rokov na rovnakom poschodí toho istého domu vo Washingtone, D.C.

"Farrell bol vymenovaný za pomocného biskupa vo Washingtone práve preto, že to bol McCarrick, ktorý ho chcel ako námestníka," informuje Fagnaniová v článku zo 4. septembra zameranom na "dokumentáciu o Farrellovi". "Títo dvaja boli súčasťou "magického kruhu" pápeža Františka."

(Prípad) o pomocnom biskupovi vo Washingtone Kevinovi Josephovi Farrellovi bol údajne podaný na Kongregáciu pre náuky viery vo Vatikáne, na dikastérium, ktoré je zodpovedné za vyšetrovanie sexuálnych a iných zločinov proti dobrým mravom. Ak by tento prípad nebol vyvrátený, tak by padol presne na pápeža ako balvan. Farrell (bol) menovaný priamo Bergogliom za vedúceho Dikastéria rodiny. 

Vatikán odmietol odpovedať na otázky denníka Il Fatto Quotidiano ohľadne existencii spisu o Farrellovi. 

"Nebude žiadna komunikácia," bolo odpoveďou Kongregácie pre náuky viery. "Vatikán teda neodmieta Il Fatto Quotidiano, ale vyberá si stratégiu ticha ako v prípade McCarricka," píše Fagnaniová.

Náhla rezignácia pápeža Benedikta v roku 2013 je údajne spojená s 300-stranovou dokumentáciou; niektoré médiá uviedli, že Benedikt sa rozhodol odstúpiť v ten istý deň, keď dostal dokumentáciu, ktorá bola výsledkom zistení vyšetrovania. Toto vyšetrovanie si objednal Svätý Otec a týkalo sa korupcie v duchovenstve a trestných činov. 

Samotné vyšetrovanie, ktoré viedli kardináli Julián Herranz, Jozef Tomko a Salvatore De Giorgi, údajne odkrylo hriechy vrátane sexu a finančnej korupcie. "Všetko sa točí okolo nerešpektovania šiesteho a siedmeho prikázania," informoval denník La Repubblica vo februári 2013.

"Vyšetrovanie troch kardinálov Herranza-Tomka-De Giorgiho zatiaľ zostalo prísne tajné," píše Fagnaniová vo svojej správe. "Avšak malý, ale nie tak malý okruh ľudí mal príležitosť si to prečítať, a to už pred konkláve, aby pomohol Duchovi Svätému, ktorý by potom doviedol Bergoglia na pápežský trón. Pri príprave spisu boli položené otázky desiatkam kňazov a veľkňazov a zhromaždené boli dokumenty všetkého druhu."

"Ak by verejnosť bola informovaná o obsahu záverečnej správy, bola by to katastrofa pre obraz Cirkvi, ktorý už bol na celom svete zdevastovaný sexuálnymi škandálmi," dodala.

Nádej po Benediktovej rezignácii bola, že mladší, silnejší pápež bude zvolený, aby pomohol vyčistiť Cirkev; preto bol zvolený František s vysvetlením, že bude mužom reformy. Ale pod jeho pápežstvom sa podmienky podľa niektorých starších členov duchovenstva nezlepšili, ale zhoršili. 

Vatikanista Ed Pentin v roku 2017 informoval, že podľa staršieho člena kúrie "nebol rozsah homosexuálnej praxe vo Vatikáne nikdy horší," napriek snahám, s ktorými začal Benedikt XVI., vykoreniť sexuálnu deviácie z kúrie ... . 

Znepokojenie nad homosexuálnou krízou v Cirkvi dosiahlo svoj vrchol s odhalením arcibiskupa Theodora McCarricka (sám bol tvárou reakcie na krízu sexuálneho zneužívania v roku 2002) ako homosexuálneho predátora, po ktorom nasledovala bomba v Pennsylvánii, t.j. správa veľkej poroty odhaľujúca 301 kňazov-predátorov iba v šiestich amerických diecézach. Situácia sa ešte viac zamotala šokujúcim svedectvom arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ktorý odhalil zakorenený "homosexuálny prúd" v Cirkvi na najvyšších miestach, siahajúci dokonca až po samotného pápeža Františka.