antifasisti.jpg

Stál tam s malou vlajočkou Švédska. To nemal robiť...

512
Kultúra smrti

“Najhoršiu životnú skúsenosť” zaznamenal mladý Švéd na svojom videu uplynulú sobotu, počas predvolebného mítingu, na ktorom stál a držal malú vlajočku Švédska.

“Dnes som zažil jednu z najhorších skúseností počas môjho života. Cítim sa úplne hrozne”, píše na svojich stránkach mladý Švéd a vyzýva, aby sa ľudia pozreli, ako vyzerá pravá “tolerantná a milujúca” tvár slniečkarov politickej ľavice.

“Bol som na mítingu Jimmieho Åkessona (predseda švédskej nacionalistickej strany Švédski demokrati). Pri sebe som mal malú švédsku vlajku. Potom sme šli do neďalekého obchodu. Neďaleko stálo veľké množstvo ľavicových extrémistov. Nanešťastie si ma všimli a prerazili políciu, ktorá im robila živú zátarasu. Zapol som kameru na telefóne, aby som mal v prípade potreby dôkaz o ich útoku. Obklopili ma, začali ma ponižovať a pľuť na mňa. Nemal som žiadnu šancu brániť sa.

Za môjho života som sa ešte nikdy neocitol v boji. Mám okolo seba ľudí, ktorí sú vpravo, vľavo, komunisti, moslimovia, ateisti a všetko možné medzi nebom a zemou. Som z prisťahovaleckej rodiny. Môj starý otec bol v koncentračných táboroch a bojoval proti nacistom. A moji rodičia žili pod komunistickým útlakom. A napriek tomu som podľa týchto osôb “nacista, fašista a rasista”.

Pokúšal som sa odtiaľ odísť, lebo si myslím, že nie je potrebné provokovať a končiť v konflikte. Som totiž toho názoru, že dialóg môže vyriešiť toho najviac. A tak som sa otočil, že sa poberiem späť. No keď som pokračoval, skupina mladých antifašistických bojovníkov sa prebrala, vytrhli mi vlajku z rúk a začali znova kričať.”, píše Švéd menom Max Martin Skalenius.

“Toto je dobré? Kde je tá ich láska? Modlím sa za obrátenie Švédska. Všetko, čo títo ľudia potrebujú, je skutočná láska. Ukážme im, že milujeme a chránime našu krajinu, pričom to neznamená, že nenávidíme iné krajiny a kultúry,” vyzýval Max deň pred voľbami.

Vo voľbách napokon Švédski demokrati skončili na treťom mieste so ziskom 17,6 percent. V predchádzajúcich voľbách v roku 2014 získali 13 percent hlasov, čo znamená, že si teraz polepšili o viac ako štyri percentá.

Švédskym demokratom k úspechu vo voľbách pogratuloval aj taliansky minister vnútra a podpredseda vlády Matteo Salvini, podľa ktorého sa Švédsko “po rokoch divokej a nekontrolovateľnej imigrácie konečne rozhodlo pre zmenu”.

Konečné výsledky volieb sa očakávajú v stredu. Hlavné politické strany však už avizovali, že do vládnej koalície so Švédskymi demokratmi nepôjdu.