lajcha-michal-knaz-tetovanie.jpg

Kňaz s tetovaním opäť v centre pozornosti médií...

1,312
Neutral

Mladý kňaz pôsobiaci v obci Kľak sa opäť dostal do centra pozornosti médií. Len pred pár dňami „zaujal“ svojím tetovaním, ktoré ukázal na sociálnej sieti Facebook. Tentokrát sa do pozornosti dostal vďaka svojej knihe a pamätnej tabuli pre už zosnulého kňaza.

 

34-ročný rímskokatolícky kňaz Michal Lajcha pôsobiaci v obciach Kľak a Ostrý Grúň urobil niečo, čo vyvolalo na sociálnych sieťach značnú diskusiu. Mladý kňaz sa nechal potetovať.

Kňaz tetovanie zverejnil na sociálnej sieti s komentárom, že ho plánoval už pred piatimi rokmi, keď pôsobil ešte ako kaplán v Prievidzi. Jeho chrbát sa stal miestom pre Žalm 23 v pôvodnom hebrejskom znení: “I keby som mal ísť tmavou dolinou, nebudem sa báť zlého, lebo ty si so mnou“ (viac v článku).

Lajcha sa však uplynulý víkend dostal opäť do pozornosti médií. V nedeľu odhalil pamätnú tabuľu zosnulému kňazovi Rudolfovi Kluchovi, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil život viac ako tristo ľuďom. Kňaz však zároveň otvorene žil so ženou, s ktorou vychoval troch synov.

K záchrane ľudí došlo v nedeľu 21. januára 1945. Obec za pomoc partizánom Nemci vypálili a zavraždili 84 občanov. Ostatných občanov sústredili do stredu obce a nemierili na nich guľomety. Vtedy zasiahol kňaz, ktorému núkali slobodu. Rudolf Klucha ju však odmietol a začal ľuďom dávať rozhrešenie. Následne však na miesto popravy dorazila nemecká spojka s rozkazom nestrieľať a evakuovať ľudí.

Kňaz však zachránil životy mnohých ľudí, ale zároveň porušil celibát. S učiteľkou Irenou Víťazkovou mal troch synov – Rudolfa, Antona a Mariana. Dnes žije už len posledný z trojice. Kňaz Klucha zomrel v roku 1984, učiteľka Víťazková v roku 2002.

Duchovný Lajcha počas včerajšieho dňa neodhalil len pamätnú tabuľu, na ktorej sú informácie o záchrane občanov obce i troch synoch kňaza, ale zároveň predstavil svoju knihu, ktorá opätovne vyvoláva diskusiu ako jeho tetovanie.

Kňaz spolu s Petrom Balážom napísal dve knihy o celibáte – Tragédia celibátu – mŕtva manželka, v ktorej argumentuje za svätenie ženatých. „Vedecká je určená pre Učiteľský úrad Cirkvi (Magistérium) a teologickú akademickú obec, populárna je pre laikov. Vedecká je v češtine a obsahuje 463 poznámok pod čiarou, množstvo bibliografických odkazov, resume v 6 jazykoch, dobové citáty v latinčine,“ uvádza sa na stránke, ktorá knihu prezentuje.

„Populárna verzia obsahuje cca 40 náučných kresieb, perexy, podnadpisy a môj osobný príbeh, ktorý môj priateľ nazval mojou vlastnou spoveďou, moje analýzy a pohľady do zákulisia, ktoré vnímajú mnohí, ale boja sa o nich hovoriť,“ dodáva o knihe kňaz Lajcha, ktorý svojimi názormi pravdepodobne nepotešil svojich nadriadených, ale asi ani väčšinu veriacich.

Denník Pravda sa opýtal Konferencie biskupov Slovenska, ako sa k uvedeným činom kňaza Lajchu postaví. „Informácie o danej záležitosti máme v tejto chvíli len z médií, bude potrebné sa s celou vecou najskôr oboznámiť. Kompetentným rozhodovať je v však v danom prípade diecézny biskup spomenutého kňaza,“ reagoval hovorca konferencie Martin Kramara.

O stanovisko sme požiadali aj Banskobystrickú diecézu: “Na základe zákona o ochrane osobných údajov biskupský úrad nebude a nemôže riešiť personálne otázky verejne,” uviedla pre náš portál kancelária biskupského úradu.