44512.jpg

Pyramída britských konšpiračných klamstiev o Skripaľovcoch sa rúca.

271
Kultúra života

Bola to zrejme stupídna chyba britských agentov, ktorí upravovali fotografie s údajnými ruskými agentmi, aby vyfabrikovali nejaký „dôkaz“ o tom, že za otrávením Skripaľovcov je predsa len Rusko. Fotky dvoch ľudí, ktorí mali byť v rovnakom čase na presne rovnakom mieste, sú však škandálnym faux-pas práce britskej tajnej služby. A Briti, pri zúfalom a hlúpom pokuse vysvetliť nevysvetliteľné sa teraz zamotali do klamstiev až tak, že už sa z nich nedá vysekať. Ich trápny pokus o fotošopový podvod teraz môžete posúdiť aj vy na vlastné oči.

 

Samozrejme, slovenské mainstreamové prestitútky poslušne opakujú verziu BBC – ako vždy, bez začervenania šíria pánovu verziu, nech by išlo o hocijakú sprostosť. Tá tvrdí, že spochybňovanie škandálne sfušovaného porvrhu britských agentov je konšpiračná teória, ktorú šíri Moskva, a je skrz-naskrz klamlivé.

BBC hovorí, že na obrázkoch nejde o prácu s fotošopom a obrázky sú autentické. A BBC tiež tvrdí, že skutočnosť, že na nich je uvedený na sekundu rovnaký čas, je možné logicky a jednoducho vysvetliť, a to dokonca viacerými spôsobmi. A že ruská vláda svojím spochybňovaním fotografií šíri konšpiračnú teóriu, aby zakryla svoju vinu. Nuž tak sa pozrime, čo o detailnom rozbore obrázkov dvoch mužov, ktorí mali byť odfotografovaní na londýnskom letisku Gatwick, tvrdí slávna a pravdovravná BBC.

Podľa BBC je každá z oboch scén „natočená z odlišného uhla s odlišnou deformáciou obrazu“, čo má svedčiť o použití dvoch rozličných kamier. Toto tvrdenie preslávenej BBC je absolútne primitívne a očividné klamstvo, čo môžete veľmi ľahko na vlastné oči vidieť na kompozitnom obrázku, na ktorom sú obe fotografie položené na seba. Ide bez najmenších pochybností o jednu a tú istú kameru, obrázky na seba presne pasujú, len treba vrátiť do pôvodnej polohy ten z obrázkov, ktorý bol britským falšovateľom vo fotošope natočený a orezaný.

Argumentom má byť aj údajný rozdielny detail v pravom dolnom rohu záberu, zrejme akási samolepka. Pri pohľade na kompozitný obrázok vidíme, že nielen že tu v skutočnosti nejde o rozdielne detaily, ale pochopíme hneď aj dôvod, prečo britský falšovateľ jednu z fotiek pootočil a orezal presne v tom uhle a v tom rozmere, ako to urobil.

Pravdovravná BBC ďalej píše: „Ako navyše dokladajú zábery z aplikácie Google Street View, na letisku Gatwick sú vedľa seba identické koridory.“ Naznačuje tým, že veď Rusi predsa mohli ísť dvoma rôznymi koridormi. Opäť stačí pozrieť sa na kompozitný obrázok, aby bolo jasné, že chodby na oboch obrázkoch sú naozaj úplne rovnaké. Tak položme sebe aj pravdovravnej BBC jednoduchá otázku: aká je pravdepodobnosť, že dva rôzne koridory na letisku budú mať absolútne identické osvetlenie, tiene, umiestnenie kamery a dvaja páchatelia pôjdu nimi v na zlomok sekundy rovnakom čase?

Ešte detail na upresnenie: chodba na tých obrázkoch sa predsa len v jednej veci líši: v presnej polohe lietacej závory, cez ktorú muži práve prechádzajú (z pohľadu čitateľa najmä pravá závora). Je teda zjavné, že skutočné zábery tej chodby vznikli v rôznom čase a textové údaje s dátumom a časom boli dorobené neskôr nástenkárom britskej tajnej služby (mimochodom, nie ktovieako zdatným a kreatívnym, a navyše aj nepozorným používateľom fotošopu).

Záver? Publicista Michal Brand má pre celú záležitosť úplne iné a oveľa pravdepodobnejšie vysvetlenie ako slávna a pravdovravná BBC: „Britský režim sa správa ako malé, hlúpe dieťa, ktoré klame a ktorého lož je celkom priehľadná. A malé hlúpe dieťa potom na priehľadnosť a nedôveryhodnosť vlastnej lži reaguje tým, že na nej trvá. Skalopevne. Čím ďalej trápnejšie ale skalopevne. Pridáva k pôvodnej lži ďalšie a ďalšie doplnenia, čím ďalej trápnejšie, hlúpejšie a priehľadnejšie.“

Ale aby sme boli k britským agentom spravodliví, treba povedať, že v tejto falošnej skripaľovskej kaši (alebo skôr ide o niečo iné?), do ktorej ich nie vlastnou vinou namočili ich nadriadení, nemali veľa priestoru čokoľvek urobiť, aby z toho nebola už iba ďalšia trápnosť. Hanbiť by sa mal niekto iný: objednávatelia tejto špinavosti a tiež pravdovravné britské médiá, na čele so slávnou a profesionálnou BBC.

Ivan Lehotský