640px-All_gender_restroom_sign_San_Diego_airport.jpg

V spoločných šatniach na prezliekanie dochádza k oveľa vyššiemu počtu sexuálnych útokov

246
Kultúra smrti

Väčšina sexuálnych útokov na verejných kúpaliskách v Spojenom kráľovstve sa udiala v tzv. unisex šatniach, kde sa spoločne prezliekajú muži aj ženy. Uvádza portál Independent.

Nové údaje získané prostredníctvom žiadosti podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorú podali noviny Sunday Times, naznačujú, že unisex šatne sú pre ženy a dievčatá omnoho nebezpečnejšie ako kabínky určené len pre jedno pohlavie.

Len o čosi menej ako 90 percent hlásení týkajúcich sa sexuálnych útokov a obťažovania v šatniach na kúpaliskách sa týka incidentov v unisex kabínakch.

Navyše dve tretiny všetkých sexuálnych útokov v krajine vo voľnočasových centrách sa udiali v unisex šatniach.

Zo 134 hlásení v rokoch 2017 a 2018 bolo hlásených 120 incidentov v šatniach s neutrálnym pohlavím a iba 14 bolo v kabínkach rozdelených podľa pohlaví.

V ďalších 46 prípadoch boli osoby obvinené zo sexuálnych útokov v iných miestach kúpalísk, napríklad v bazéne, v športovej hale alebo chodboch.

V súčasnosti je v Británii asi polovica zo všetkých šatní v tzv. režime unisex, no ich počet v posledných rokoch výrazne stúpa. Rušenie samostatných mužských a ženských šatní a toaliet je považované za spôsob, ako znížiť náklady ako aj spôsob ako zabezpečiť práva transgender komunity.

“Tieto čísla ukazujú, že ženy a dievčatá sú v zmiešaných šatniach zraniteľnejšie a existuje nebezpečenstvo, že sa tieto miesta stanú magnetom sexuálnych delikventov,” hovorí poslanec David Davies z Monmouthu. “Nemá zmysel umožniť mužom väčší prístup do priestorov určených pre ženy. Reformy súvisiace s rodovou rovnosťou to ale umožnia.”

Unisex kabínky a toalety sa ukázali ako kontroverzné, keď pred dvoma rokmi návštevníci Chelsea Sports Center v západnom Londýne protestovali v súvislosti s plánmi zlúčenia mužských a ženských šatní pre obavy z ohrozenia súkromia a zvýšeného rizika sexuálneho obťažovania.

Nejde však len o problém kúpalísk a centier voľného času. Unisex šatne sú na vzostupe aj v súkromnej sfére, napríklad Topshop taktiež zaviedol rodovo neutrálne kabínky.

Podľa Nicoly Williamsovej, hovorkyne organizácie Fair Play for Women, “priestory, kde sa ženy vyzliekajú, by mali byť samozrejme oddelené. Je to základný faktor bezpečnosti.”