"New Bomb" in the Vatican?

"Nová bomba" vo Vatikáne? Taliansky denník informuje o podozrivom kardinálovi Farrellovi

327
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Taliansky tradicionalistický blog Messa in Latino (omša v latinčine) uvádza, že jeho vlastné "interné zdroje" vo Vatikáne potvrdili správu talianskeho denníka Il Fatto Quotidiano zo 4. septembra. Táto správa naznačuje, že v najbližšej dobe budú odhalené dokumenty týkajúce sa amerického kardinála Kevina Farrella. 

Farrell, ktorého si vybral pápež František za prefekta nového Dikastéria pre laikov, rodinu a život, je najvyššie postaveným prelátom zo Spojených štátov. Taktiež je bývalým členom Legionárov Krista - keď organizáciu viedol jej zakladateľ, monštruózny zneužívateľ o. Marcial Maciel – a je tiež jedným z najbližších ľudí potupeného, bývalého kardinála Theodora McCarricka. Farrell slúžil ako McCarrickov generálny a pomocný vikár vo Washingtone D.C, kde žil v rovnakej rezidencii s McCarrickom až do jeho odchodu na dôchodok v roku 2006. 

Farrell tvrdil v čase, keď sa začiatkom tohto roka začali dostávať na verejnosť odhalenia o zneužívaní McCarricka, že nemal žiadne poznatky o jeho zneužívaniach. "Nikdy som ani nepodozrieval" McCarricka, povedal Farrell pre agentúru Associated Press (AP) v júli 2018. V ďalšom skoršom interview povedal Cindy Woodenovej zo spravodajstva Catholic News Service (CNS): "Bol som kňazom vo Washingtone D.C. Pracoval som na ekvitnom súde vo Washingtone. A nikdy. Žiadne náznaky. Vôbec žiadne." Video z tohto rozhovoru sa okamžite začalo analyzovať, pretože Farrellove výrazy tváre neprezradili žiadne emócie - ako napr. šok - ktorý údajne pociťoval pri odhaleniach. 

Tvrdenia o nových informáciách od Francesci Fagnaniovej z denníka Il Fatto Quotidiano môžu ozrejmiť Farrellovu účasť na tom, čo sa rýchlo stáva najvýznamnejším prípadom zneužívania v Katolíckej cirkvi. Talianska správa preložená Giuseppe Pellegrinom pre redakciu OnePeterFive hovorí, že v Cirkvi prebieha "násilná a bezprecedentná občianska vojna", ktorej súčasťou je dnes aj pápež. Po šokujúcom svedectve arcibiskupa Carla Mariu Vigana o krytí zneužívaní kardinála Theodora McCarricka, ktoré sa týka aj pápeža Františka, Fagnaniova tvrdí, že "čoskoro by mohla vybuchnúť ďalšia bomba".

"Podľa spoľahlivých zdrojov blízkych Kongregácie pre náuku viery," hovorí Fagnaniová, "môže existovať podobná dokumentácia o kardinálovi Kevinovi Josephovi Farrellovi."

"Farrell bol konkrétne nominovaný za pomocného biskupa pre Washington," píše Fagnaniová, "pretože kardinál Theodore McCarrick ho chcel za svojho asistenta a títo dvaja muži sa stali súčasťou kúzelného kruhu pápeža FrantiškaFarrell a McCarrick zároveň žili niekoľko rokov spolu, zdieľajúc ten istý  apartmán. Ako by mohol Farrell nevedieť o McCarrickovom sexuálnom správaní?"

Fagnaniová sa potom pýta na zjavnú otázku bez poskytnutia konkrétnej odpovede:

Čo obsahuje táto nová dokumentácia o Farrellovi? Pápež a Štátny sekretariát vedia o všetkých nových súvislostiach každého vyšetrovania, ktoré otvorí tribunál CDF, takže ako by mohli teraz o tom vedieť? Predchádzala alebo nasledovala nominácia Farrella na takýto vysoký post otvoreniu tohto vyšetrovania? Historik Roberto de Mattei, ktorý patrí medzi najviac znalých vatikánskych odborníkov, známy svojimi tradicionalistickými pozíciami, dodáva tento nepatrný komentár: "Spojenie medzi dvomi prelátmi (McCarrick a Farrell) bolo známe, no nikdy nebolo vyjasnené. Za tichom pápeža Františka a kardinála Parolina môže byť niečo iné."

A čo presne môže byť tým "niečím"? 

"Poznám Vigana osobne. Je úprimný a opatrný muž. Som si istý, že všetko, čo hovorí, je pravda. Pravdepodobne vie viac. Vieme, že existuje známa "správa troch kardinálov" (od Herranza, Tomka, DiGiorgiho z roku 2012) v súvislosti s morálnou a inou korupciou v Rímskej kúrii, ktorú pred svojou rezignáciou dostal Ratzinger. Túto správu videl František a vybraný počet ďalších osôb. Čo by sa stalo, keby bola zverejnená?"

Táto správa troch kardinálov, o ktorej sa hovorí, že obsahuje 300 strán, bola v decembri 2012 doručená pápežovi Benediktovi XVI. a bola držaná pod pápežským tajomstvom. Podľa niektorých práve tento dokument ovplyvnil bývalého pápeža, aby sa vzdal svojej pozície. Podľa správy publikovanej v Rorate Caeli vo februári 2013:

Pre najväčší taliansky denník La Repubblica bola kľúčovou časťou "300-stranovej" kardinálskej správy (“relatio“) o vatikánskych únikoch ("v dvoch červených zväzkoch tvrdej väzby") ... bola identifikácia mimoriadne silného a veľmi vplyvného "homosexuálneho podzemia" v kúrii a v univerzálnej Cirkvi. 

Túto istú správu spomenul arcibiskup Carlo Maria Viganò v následnom rozhovore minulý týždeň po zverejnení jeho svedectva:

Hovoril som preto, lebo korupcia sa viac ako kedykoľvek predtým rozšírila na najvyššie úrovne hierarchie Cirkvi. Pýtam sa novinárov: prečo sa nepýtajú, čo sa stalo s úkrytom dokumentov, ktoré, ako sme všetci videli, boli doručené na Castel Gandolfo pápežovi Francisovi od pápeža Benedikta? Bolo to všetko zbytočné? Stačilo by prečítať si moju správu a prepis z mojich výpovedí pred tromi kardinálmi poverenými vyšetrovaním prípadu Vatileaks (Julian Herranz, Jozef Tomko a Salvatore De Giorgi) k začatiu určitej očisty v kúrii. 

Ak skutočne existuje dokumentácia podobná tej McCarrickovej o kardinálovi Farrellovi, ktorý je ďalším z vybraných pápežových ľudí, potom to bude skutočne bomba. Ešte šokujúcejšie by bolo odhalenie tejto dlho pochovanej správy odhaľujúcej fungovanie tzv. "levanduľovej mafie" v Cirkvi.