Žiadať preloženie pochodu kvôli blahorečeniu je vraj drzosť

116
Kultúra smrti

Už najbližšiu sobotu 1. septembra sa v Košiciach uskutočnia dve diametrálne odlišné podujatia. Tou prvou je katolíckou cirkvou organizované blahorečenie Anky Kolesárovej – služobnice čistoty. Druhým podujatím má byť dúhový PRIDE pochod. V súvislosti s kolidovaním týchto akcií žiadali veriaci ako aj mesto Košice o zmenu dátumu organizovania homosexuálneho sprievodu (viac v článku).

 

V súvislosti s reálnou hrozbou vzniku konfliktu, ktorý môžu vyvolať provokatéri, ktorí nemusia byť súčasťou ani jednej komunity organizovaných akcií, sme o stanovisko k možnému zrušeniu, prípadne presunutiu dúhového PRIDU požiadali mesto Košice. Mesto uznáva, že pre zachovanie pokojnej atmosféry v meste by bolo dobré termín pochodu preložiť:

„Mesto Košice nemá zákonný dôvod odmietnuť konanie PRIDE Košice 2018, sprievodu na podporu ľudských práv, konkrétne práv ľudí s inou než hetero orientáciou. Organizátori ohlásili jeho konanie už 16. marca tohto roka,“ vysvetlil Jozef Marko, vedúci Komunikačného referátu mesta Košice.

Na našu otázku, kedy požiadali organizátorov PRIDU o preloženie termínu hovorca mesta odpovedal: “Mesto Košice poprosilo organizátorov PRIDE o preloženie termínu tento týždeň, odpoveď sme zatiaľ nedostali. Mesto Košice nemá právo ukladať im termíny na vyjadrenie k prosbe mesta.”

Aktivista Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv uviedol, že požiadavka na zrušenie dúhového pochodu je drzosť. “Pride Košice bol nahlásený mnoho mesiacov vopred a postoje niektorých predstaviteľov konzervatívnych kresťanských kruhov, ako napríklad KDH, ale aj niektorých ľudí, ktorí sú napojení priamo na cirkev, ukazuje, že stále nechápu, že nežijeme ani vo feudalizme, ani v žiadnej farskej republike,“ podčiarkol aktivista.

„Je pravda, že posledná požiadavka nežnej revolúcie z roku 1989 – odluka cirkvi od štátu – nebola vykonaná, čo je škoda a mala by byť, ale na druhej strane ústava jasne hovorí, že Slovenská republika sa neviaže na žiadnu ideológiu ani náboženstvo, čiže neexistuje žiadny dôvod, aby jedna udalosť, čiže blahorečenie, mala mať nejaké výhody, alebo by malo byť uprednostňované nad rámec zákona oproti košickému Pride,“ zdôraznil Weisenbacher.

Zaujímavosťou je, že homosexuálni aktivisti sa chcú na svojom podujatí zaoberať aj otázkami viery. Program festivalu zavŕši v nedeľu ekumenická bohoslužba. V rovnaký deň sa bude konať diskusia o viere, cirkvi a LGBTI ľuďoch. Súčasťou programu bude aj premietanie filmu inšpirovaného skutočnou udalosťou o veriacej žene, ktorej syn – gej spáchal samovraždu, a táto udalosť ju prinútila zmeniť pohľad na vlastné hodnoty, uvádza denník Pravda.