Západná humanitárna pomoc Afrike ju v skutočnosti ničí

319
Kultúra smrti

Kresťanskí aktivisti v Afrike dlhodobo upozorňujú na to, že západná “humanitárna” pomoc rozvojovým krajinám ma často aj svoju odvrátenú stránku. Vyspelé svetové ekonomiky investujú miliardy do afrického kontinentu, pričom veľká časť “pomoci” smeruje do zdravotníctva, kde je prioritou Západu tzv. reprodukčné zdravie, súčasťou ktorého sú podľa západnej filozofie aj potraty. Tu však nadšenie Afričanov končí, a mnohí hovoria o tom, že svet takýmto spôsobom doslova “ničí Afriku,” ako to zaznieva aj v novom dokumente organizácie Strings Attached.

Mnohé africké ženy otvorene prehovorili o antikoncepcii, potratoch a sterilizáciách, ktoré sú bežnou praxou v oblasti reprodukčného zdravia, ktoré Západ pretláča na africký kontinent.

Obianuju Ekeochaová, jedna z autoriek dokumentu v úvode uvádza, že Afrika je v 21. storočí “ideologicky kolonizovaná” svetovými mocnosťami.

V dokumente sa uvádza, aké obrovské sumy v poslednej dobe investujú vlády a medzinárodné organizácie na “reprodukčné zdravie” v Afrike. Kanadská vláda poskytla 650 miliónov dolárov v priebehu troch rokov na “sexuálne a reprodukčné zdravie pre ženy v Afrike”. Nadácia Billa Gatesa a jeho manželky Melindy navýšila svoje príspevky v rámci projektov plánovaného rodičovstva o 560 miliónov dolárov do roku 2020. Podobne vláda Veľkej Británie už 20 rokov podporuje reprodukčné zdravie v Afrike sumami v celkovej hodnote viac ako 150 miliónov libier. Ide o programy plánovaného rodičovstva a bezpečných pôrodov.

Nikto zo svetových lídrov však nehovorí, že pod týmito navonok peknými frázami sa skrýva aj podpora potratov. “Som šokovaná a zahanbená, s akou ignoráciou k nám svetové elity pristupujú,” uviedla jedna z Afričaniek.

Dokument hovorí príbehy žien, ktoré sa bez súhlasu ocitli na operačnom stole a podstúpili potratový zákrok. Ženy tvrdia, že takto boli poznačené celé ich životy. Mnohým ženám boli vykonané sterilizácie bez ich vedomia. “Oni ničia Afriku,” uviedli ženy k “reprodukčnému zdraviu” z pohľadu mnohých západných vlád.