Denisa-1.jpg

Ministerstvo vnútra potvrdilo, že budúci týždeň predloží vláde zákon o činnosti mimovládnych organizácií

166
Kultúra života

Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) oznámila, že príprava dlho očakávaného zákona o činnosti neziskových mimovládnych organizácií, najmä tých s finančnou podporou zo zahraničia, vstupuje do finálnej fázy.

 

“Som rada, že Legislatívna rada vlády odporučila schváliť náš návrh zákona o registri mimovládnych neziskových organizácií. Mojím cieľom je sprehľadniť informácie o neziskových organizáciách,” uviedla ministerka.

Saková ďalej oznámila, že o návrhu zákona by vláda mohla rokovať už na najbližšom zasadnutí budúcu stredu.

“Chcem sa poďakovať kolegom z ministerstva vnútra a neziskovým organizáciám, ktorí sa na príprave podieľali. Dnes som sa zároveň stretla s policajnými odborármi, s ktorými som debatovala o pripravovanom novom spôsobe voľby policajného prezidenta a šéfa inšpekcie. Záleží mi na čo najväčšej nezávislosti policajného zboru.” uviedla Saková v utorok v príspevku na sociálnej sieti.

Nový register

Ešte v januári vtedajší minister vnútra  Róbert Kaliňák uviedol, že všetky dôležité informácie o treťom sektore chce štát sústrediť na jednom mieste. Ministerstvo vnútra vtedy predložilo na pripomienkovanie návrh zákona o registri mimovládnych neziskových organizácií. Na jeho príprave participovalo s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Cieľom je vytvorenie spoľahlivého, aktuálneho a jednotného zdrojového registra o mimovládnych neziskových organizáciách, ktorých registrácia sa vykonáva v rezorte vnútra. Súčasné registre totiž nie sú navzájom prepojené a obsahujú údaje o evidovaných a registrovaných mimovládnych neziskových organizáciách (MVO) v rôznej kvalite. Ministerstvo chce preto vybudovať spoľahlivý a jednotný zdrojový register.

V novom registri budú údaje o občianskych združeniach, odborových organizáciách, organizáciách zamestnávateľov, organizáciách s medzinárodným prvkom, neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby, nadáciách a neinvestičných fondoch. Prinesie možnosť získať komplexné údaje na jednom mieste, predvídať právne situácie MVO a vytvoriť predpoklad pre poskytovanie proaktívnych služieb zo strany štátu (viac v článku).

Iniciatíva Smeru-SD a SNS

Koncom júna sme priniesli rozhovor, v ktorom vládni poslanci Dušan Jarjabek zo Smeru a Dušan Tittel z SNS uviedli, že sú za zavedenie takejto legislatívy.

“Prečo považujete za dôležité prijať zákon o mimovládnych organizáciách?” Spýtal sa poslancov redaktor HS Ivan Lehotský.

Dušan Jarjabek: Ide o kontrolný zákon. Keď kontrolujeme jednotlivcov, skupiny, organizácie, ohľadne čerpania a používania finančných prostriedkov, tak prečo by z tohto pohľadu mali byť vynechané mimovládne organizácie? Tu nejde o to, že by niekto chcel niekoho kárať – chceme iba vedieť odkiaľ a kam idú peniaze. To je všetko.”

Dušan Tittel: “Myslím si, že je dobré prinášať zákony, ktoré budú transparentnejšie ukazovať ako funguje spoločnosť. To by predsa nemalo nikomu vadiť. Niektorí to už zverejňujú, tak teraz to budú robiť aj ostatní. Netreba za tým hľadať nič mimoriadne.” (viac v článku).