spec-2018-08-14-thumb.png

Sodomia v Cirkvi - kardinál Donald Wuerl musí odísť!

272
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Donald Wuerl – kardinál, arcibiskup Washingtonu, D.C. – musí odísť!

Špička americkej hierarchie – muž, ktorý si po celé desaťročia starostlivo a úzkostlivo budoval svoj imidž reformátora – sa prejavil ako klamár, rovnako vinný ako mnoho iných biskupov USA, zapletených do prípadov kňazov – homosexuálnych predátorov, a ktorí o nich mlčali a ukrývali ich pred zákonným presadením práva úradmi.

Dlhoočakávaná bomba, ktorú vypustila Veľká porota v štáte Pennsylvania, odhalila dramatickým spôsobom – naživo z úradu generálneho prokurátora – že Donald Wuerl sa podieľal rozhodujúcim spôsobom na desaťročia trvajúcom krytí sexuálneho zneužívania detí počas jeho pôsobenia ako biskupa v Pittsburghu. Meno tohto staršieho amerického preláta sa v súdnom spise objavilo viac ako 160-krát.

Aj napriek jeho starostlivo budovanej fasáde lídra politiky „nulovej tolerancie“ je teraz zrejmé, že sa podielal na presúvaní kňazov v rámci toho, čo sám nazval „utajený kruh“. Na jednej z pol milióna stránok interných cirkevných dokumentov, ktoré Veľká porota skúmala, sám Wuerl poznamenal, že krytie sexuálneho zneužívania detí v tomto prípade predstavuje práve tento „utajený kruh“. Wuerla verejne odsúdil pennsylvánsky generálny prokurátor Josh Shapiro ako jedného z pennsylvánskych biskupov, ktorý zneužívanie kryl a ešte bol potom aj povýšený. 

Jednému kňazovi, notorickému homosexuálnemu predátorovi, odsúhlasil Wuerl v roku 1996 presun do Kalifornie bez toho, aby tamojšie cirkevné kruhy upovedomil o jeho dlhej histórii sexuálnych napadnutí detí. Diecéza San Diego, kam kňaz odišiel, požiadala Wuerla o potvrdenie, že „páter sa nikdy nezapojil do sexuálneho zneužívania detí, ani iných, a nikdy sa neprevinil nevhodným sexuálnym správaním“. Veľká porota obvinila Wuerla, že San Diegu neposkytol pravdivé údaje o tomto kňazovi. Wuerl v rámci svojich právomocí nerozhodol správne a dotyčný kňaz sa aj naďalej tešil z podpory Wuerla a celej diecézy. Kňaz Ernest Paone zneužíval deti 41 rokov a ani napriek tomu ho neodvolali z aktívnej služby. Potom, čo v bostonských novinách explodovali správy o sexuálnom zneužívaní homosexuálnymi kňazmi, obvinila Veľká porota Wuerla z toho, že kňaza Paoneho nenahlásil príslušným úradom aj napriek tomu, že sa dopustil zločinu homosexuálnych útokov. Správa dodáva, že „napriek vyhláseniam Wuerla do Vatikánu, bolo aktuálne ohrozenie, ktoré Paone predstavoval pre deti, skrývané a udržiavané v tajnosti (Wuerlom) pred farníkmi v troch štátoch. Wuerlove vyhlásenia sa ukázali ako bezvýznamné, nepodložené skutkami.“

V ďalšom prípade, do ktorého bol priamo zainteresovaný Wuerl, našli v roku 2001 pátra George Zirwasa, pittsburghského kňaza, zavraždeného prostitútom v jeho apartmáne v Havane, na Kube. Kňaz bol obvinený zo sexuálneho zneužívania už v roku 1987. Wuerl už po svojom prvom uvedení do úradu v roku 1988 dostal sťažnosť na Zirwasa, že obchytával genitálie 16-ročného chlapca. Wuerl poslal Zirwasa na duchovné cvičenia a potom ho umiestnil naspäť do aktívnej služby, počas ktorej sa neustále presúval z farnosti do farnosti. V roku 1991 dostal Wuerl na Zirwasa ďalšiu sťažnosť, že obchytkáva chlapcov, no ten ho ponechal aj naďalej v službe.

Čo je však ešte znepokojujúcejšie, Zirwas bol napojený na kruh kňazov homosexuálov, mezi ktorými sa točili drogy, alkohol a ktorí sa zapájali do sadomasochistických sexuálnych praktík, zahŕňajúcich biče a reťaze, ktorými zneužívali dvoch miništrantov tínedžerov; všetko sa to dialo čiastočne počas funkčného obdobia Donalda Wuerla.

V správe Veľkej poroty sa konštatuje:
„Počas vyšetrovania Veľká porota odhalila kruh kňazov predátorov, pôsobiacich v diecéze, ktorí si medzi sebou vymieňali informácie o svojich obetiach, alebo si priamo vymieňali obete. Tento kruh vyrábal aj detskú pornografiu a používal na to majetok diecézy a farností. Do tejto skupiny patria: George Zirwas, Francis Pucci, Robert Wolk, Richard Zula. Táto skupina kňazov používala biče, násilie a sadizmus pri prznení a znásilňovaní svojich obetí. Chlapci, špeciálne vybratí pre tieto „hrátky“ kňazov, dostávali ako darček zlatý krížik, aby ich podľa neho spoznali aj ostatní zainteresovaní kňazi. Podľa tejto správy sa v diecéze pod Wuerlovým vedením vedelo o týchto odporných aktivitách kňazov, no dobrovoľne sa rozhodli, že počas vyšetrovania tieto informácie neposkytnú ani polícii, ani prokurátorovi.

Wuerl v skutočnosti súhlasil so zvýšením platu Zirwasovi, za čo od neho žiadal, aby mlčal o ostatných homosexuálnych kňazoch v Pittsburghu. Wuerl mu poskytol ešte bonus k platu, ktorý Zirwas dostáva od diecézy.

Ešte pred vyhlásením Veľkej poroty sa Donalda Wuerla v interview na CBS News spýtali, či bude rezignovať:
Nikki Battiste: „Niektorí ľudia sa dožadujú vašej rezignácie. Uvažujete o nej?“
Kard. Wuerl: „Tieto veci sa ťahajú už viac ako 70 rokov; myslím si teda, že treba byť realistickí a povedať, že podobné žiadosti sú tu už roky a roky.“

Deň pred vydaním tejto správy mal Wuerl ešte drzosť vyhlásiť: „Bol som biskupom v čase, keď sa toto všetko odohrávalo, preto som do toho zatiahnutý. Bol som biskupom 18 rokov. Neexistujú žiadne dôkazy, že som sa na niečom podielal.“ Toto vyhlásenie je buď sebaklam alebo očividné klamstvo.

Dôkazy o tom, že do množstva týchto odporných prípadov bol zatiahnutý, totiž existujú a obsahuje ich aj priamo správa Veľkej poroty. Teraz sú všetci zvedaví, či ostatní americkí biskupi požiadajú pápeža Františka, aby Wuerla zbavil miesta v Kolégiu kardinálov, ako to urobil aj v prípade kardinála McCarricka. Sám pápež totiž začal uplatňovať politiku „nulovej tolerancie“ v súvislosti s biskupmi, ktorí kryli sexuálne zneužívanie detí homosexuálnymi kňazmi; Donal Wuerl je teraz „chlapcom z titulných stránok“ celej tejto chorej, démonickej aféry.

Donald Wuerl musí odísť! Biskupi USA nemajú inú možnosť, len požadovať jeho okamžitú rezignáciu, ktorej následkom je odvolanie z Kolégia kardinálov. Pre biskupov USA nastal okamih pravdy. Buď to myslia vážne a chcú všetko prečistiť, o čom svedčia aj ich komentáre k tejto udalosti, alebo sú pokrytcami, ktorí sa obávajú o svoju kariéru, ak budú požadovať odvolanie najmocnejšieho kardinála v americkej cirkvi. Uvidíme ako sa rozhodnú.