38902170_2238734412805315_7542384492183289856_o.jpg

V českej metropole zažili dúhový víkend. Extrémisti vyzývali k upaľovaniu policajtov

99
Kultúra smrti

V Prahe sa cez víkend uskutočnil hlavný pochod podujatia Prague Pride, ktoré patrí k najväčším akciám českej LGBT komunity. Ako takmer vždy pri podobných zhromaždeniach, ani tento rok v Prahe sa to nezaobišlo bez vyhrotených emócií.

Pochodu sa zúčastnili desiatky tisíc ľudí a ako každý rok v ňom provokovali krikľavými kostýmami a heslami. Účastníci sa prišli pochváliť svojou netradičnou sexuálnou orientáciou, či vyjadriť takýmto extrémnostiam podporu. Najsmutnejšie na tom je, že medzi sexuálnymi extrémistami, medzi ktorých sa pred pár rokmi do pochodu otvorene zaradili aj pedofili, sa objavili aj malé deti. Medzi účastníkmi vynikli aj komunistické heslá a obzvlášť skupinka demonštrantov Socialistickej solidarity, ktorá sa zúčastnila priamo sprievodu, a tiež pravicový radikál Pavol Matějný s hŕstkou svojich prívržencov. Na sociálnych sieťach sa objavilo množstvo obrazového materiálu i ohlasov. Informoval okrem iných aj portál Parlamentní listy.

Na Václavskom námestí v Prahe sa počas sobotného poludnia začali schádzať účastníci kontroverznej akcie Prague Pride – pochodu hrdosti gejov, lesieb a ďalších sexuálnych menšín. Odtiaľ potom pochodovali cez Opletalovu a Hybernskú ulicu na námestie Republiky, ďalej po Revolučnej a potom Řásnovkej a Klášterskú na Dvořákovo nábrežie. Prešli námestím Curieových na Čechův most a potom až do sadov na Letnej, kde bol pre účastníkov pochodu pripravený hudobný program. Na bezpečnosť ľudí v sprievode dohliadala česká polícia.

Dúhovým sprievodom už tradične vyvrcholil celotýždenný program festivalu Prague Pride. Účastníci sobotného zhromaždenia niesli si so sebou tradičnú dúhovou vlajku LGBT komunity, ale nechýbali ani logá Strany zelených alebo vlajky strany Pirátov.

Proti homosexuálnemu pochodu sa postavilo niekoľko menších skupín odporcov. Na Kozej ulici, ktorá susedí so zmienenou trasou, čakala na sprievod jedna zo skupiniek odporcov. Od účastníkov pochodu ich oddelili policajti. Pripravený bol aj policajný antikonfliktný tím i niekoľko ťažkoodencov, zasahovať však nemuseli.

Prechádzajúci účastníci sprievodu svojim odporcom mávali a zdravili ich, priblížil server iDNES.cz. Dodal, že proti akcii protestovalo na Václavskom námestí už napoludnie pri soche svätého Václava niekoľko ľudí. Niesli transparenty s heslami ako „Chráňte tradičné rodiny“ či „Homo sex = cesta do pekla“.

Festival Prague Pride sa tento rok zameral predovšetkým na tému rodiny. Okrem diskusií na rôzne témy späté s rodinnými hodnotami sa v rámci neho konali až do nedele hudobné, divadelné či filmové podujatia.

Portál Security Magazín k dúhovému pochodu uviedol, že niektorí policajti strážiaci verejný poriadok na zhromaždení LGBT komunity sa hromadne sťažovali prostredníctvom Mobbing Free Inštitútu a odborov, ktoré ich zastupujú, že na sobotňajšom sprievode, konkrétne na protestnom zhromaždení zástancov tradičného poňatia rodiny, niektorí protestujúci vyzývali k likvidácii policajtov.

“Dnes som sa v televízii dozvedel, že okrem hrdého pochodu homosexuálov sa zišli aj extrémisti, tí zástancovia tradičnej rodiny v poňatí muž, žena, dieťa. A potom pozerám, že v sprievode tisícok LGBT, v ktorom hrdo išla pirátska loď vrátane kandidáta na primátora, zazneli hesla:, Vezmi Molotovov koktail a upál policajtov. Médiá mlčia. To je škandalózne,” uviedol jeden z rozhorčených účastníkov.

Inštitút už v nedeľu podal podnet na prešetrenie tohto porušenia. “Počas niekoľkých dní sa podľa zákona budeme pýtať, ako bola vec kvalifikovaná,” uvádza sa vo vyhlásení inštitútu. Oznámenie bolo podané elektronicky policajnému prezidentovi, ktorý si ho v nedeľu prevzal.

“V nadväznosti na búrlivú reakciu príslušníkov, ktorí sa obrátili na odborovú alianciu IZS a náš inštitút, týkajúce sa udalosti v Prahe (pochod Pride Prague), kde doteraz neznámy spoluobčan podnecuje svojim transparentom k nenávisti a vyvražďovaniu/vypaľovaniu polície, podávame podnet na prešetrenie tohto porušovania,” uvádza sa v oznámení.