The.jpg

The New York Times: Rasizmus proti bielym neexistuje

153
Kultúra smrti

Americké noviny New York Times si stoja za svojím rozhodnutím o zamestnaní Sarah Jeongovej, technickej žurnalistky používajúcej rasistické narážky na sociálnych sieťach a ospravedlňuje to ako „anti-harassment“. Konzervatívci noviny obvinili z predpodjatosti.

Rozhodnutie o zamestnaní Jeongovej vyvolalo na sociálnych sieťach búrku, keďže užívatelia na konzervatívnej strane politického spektra poukazovali na urážajúce tweety smerované voči bielym ľuďom od tejto ázijsko-americkej reportérky.

Kritici poukázali na to, že akákoľvek biela osoba, ktorá by používala rovnaký jazyk pre popisovanie inej etnickej skupiny, by okamžite prišla o svoju kariéru. To sa stalo napríklad Roseanne Barrovej, ktorej show bola zrušená kvôli rasistickému tweetu. Podľa niektorých komentárov fakt, že New York Times zamestnali Jeongovú poukazuje na skutočnosť, že liberáli nemajú s rasizmom problém v prípade, že sú jeho cieľom bieli ľudia.

Vo svojom komentári k udalostiam Jeongovej vyhlásila, že jej tweety sú myslené ako „satira”. „Veľmi ľutujem to, že som replikovala jazyk tých, ktorí ma obťažujú. Tieto komentáre neboli určené pre všeobecné publikum, pretože všeobecné publikum nevstupuje do obťažujúcich kampaní,” vyhlásila vo svojom vyjadrení.

New York Times svoje rozhodnutie zamestnať Jeongovú odôvodnili jej „výbornou prácou” v rešpektovaných publikáciách. „Ona rozumie tomu, že tento druh rétoriky nie je prijateľný v The Times a sme si istí,, že bude dôležitým hlasom v jej editoriálnom stĺpčeku v budúcnosti,” píše sa vo vyjadrení New York Times.