36758.jpg

Ústavný súd Bulharska: Istanbulský dohovor je protiústavný

677
Kultúra života

Ústavný súd v Bulharsku minulý týždeň vyhlásil Istanbulský dohovor za protiústavný. Konvencia, ktorá je prezentovaná ako nástroj na vytvorenie komplexného rámca na ochranu žien a dievčat pred všetkými formami násilia, však zavádza rôzne pojmy genderovej ideológie a je prvým krokom k legitimizovaniu viac ako dvoch pohlaví.

Podľa bulharských liberálnych médií Ústavný súd urobil vláde Bojka Borissova dobrú službu, pretože premiér nenašiel odvahu ratifikovať Dohovor Rady Európy o predchádzaní a boji proti domácemu násiliu, známejší ako Istanbulský dohovor, napísal portál Euractiv.

Osem sudcov bulharského Ústavného súdu hlasovalo proti ratifikácii Istanbulského dohovoru, pričom len štyria hlasovali za.

Väčšina sudcov zastáva názor, že dohovor z roku 2011 vyvoláva konflikty medzi dvoma pohlaviami, a že to len sťaží boj proti domácemu násiliu.

Očakáva sa tiež, že dokument odmietne aj bulharský parlament, kedže sa proti nemu vyjadruje väčšina politických hnutí či už z vládnej koalície, alebo z opozície.

Vo viacerých členských štátoch EÚ, najmä v Bulharsku a na Slovensku, kritici dokumentu upozorňujú, že ide trójskeho koňa na zavedenie “tretieho pohlavia” a sobášov párov rovnakého pohlavia.

EÚ nedávno vydala stanovisko, že dohovor nemá žiadnu skrytú agendu formovania rodových ideológií, a že jeho jediným cieľom je bojovať proti násiliu voči ženám.

Istanbulský dohovor doteraz ratifikovalo 18 členských štátov EÚ: Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Malta, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko. Okrem Slovenska a Bulharska tak zatiaľ neurobila ani Česká republika, Maďarsko, Veľká Británia, Írsko, Litva a Lotyšsko.