george.jpg

Bývalý Trumpov poradca bude bojovať proti Sorosovi v EÚ

60
Kultúra života

Bývalý poradca amerického prezidenta Stephen Bannon chce zlomiť vplyv finančníka Georga Sorosa v Európe. Bannon zakladá mimovládnu organizáciu, ktorá chce koordinovať konzervatívne a nacionalistické sily v Európskej únii pre nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu.

 

Bannon chce v Bruseli založiť neziskovú organizáciu Hnutie, ktorej cieľom bude spojiť konzervatívne strany a think-tanky naprieč Európou. Hnutie chce byť vytzývateľom Sorosovej nadácie Open Society, ktorá od svojho založenia v roku 1984 utratila 32 miliard dolárov na podporu liberálnych myšlienok.

Bannonova neziskovka bude svojím spôsobom nervovým centrom konzervatívnych síl, bude robiť výskumy verejnej mienky, poradenskú aktivitu a výskum pre pravicové skupiny.

„Táto myšlienka mi nenapadla, dokiaľ ma nepozvala Marine Le Penová, aby som vystúpil s prejavom v Lille pred Národnou frontou,” spomína Bannon, ktorého cituje Daily Beast. „Povedal som: A čo mám povedať? Le Penová mi odpovedala: Všetko, čo musíš povedať, je to, že nie sme sami.”

Teraz Bannon chce vybudovať v Európe populistickú baštu a bude sa snažiť uspieť vo voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať v máji budúceho roku. Jeho cieľom je získať tretinu poslancov. Za uplynulý rok sa Bannon stretol s rôznymi pravicovými skupinami naprieč Európou vrátane Nigela Faraga, členmi Národnej fronty a maďarského premiéra Viktora Orbána alebo poľských populistov.

„Spoločný populistický blok takých rozmerov bude mať schopnosť vážne narušiť fungovanie parlamentu a môže zaistiť Bannonovi obrovskú moc vo vnútri populistického hnutia,” uvádza sa v článku Daily Beast.

Hnutie je však zatiaľ iba v zárodku a zatiaľ najíma iba 10 zamestnancov na plný úväzok. Pokiaľ všetko pôjde podľa plánu, tak sa po roku 2019 rozšíri na 25 zamestnancov.

Po skončení amerických parlamentných volieb v novembri chce Bannon tráviť polovicu svojho času v Európe. Jeho Hnutie bude tiež spojkou medzi Trumpovými stúpencami a európskymi populistami.

„Všetci súhlasia s tým, že budúci máj je veľmi dôležitý,” cituje Daily Beast Bannona, „ide o prvý skutočný súboj medzi populizmom a stranou Davosu. Pre Európu to bude veľmi dôležitý okamih.”

Hlavným terčom Bannonovho Hnutia bude nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorí sú podľa neho najzraniteľnejší európski lídri. Obaja politici zdieľajú víziu zjednoteného európskeho kontinentu, proti čomu broja populisti.

„Budeme mať pravicový populistický nacionalizmus. Ten bude vládnuť,” hovorí Bannon portálu Daily Beast. „Budete mať jednotlivé národné štáty s ich vlastnými identitami a hranicami,” dodáva.

V júni sa Bannon stretol s novým talianskym ministrom vnútra Matteom Salvinim a americkým kardinálom Raymondom Burkom. Obaja vystupujú proti politike otvorených dverí voči migrantom, ktorú napríklad presadzuje pápež František I. Práve kardinál Burke je silným kritikom súčasného pápeža.

Medzitým proti Bannonovým aktivitám tvrdo vystúpili európski liberáli. Napríklad poslanec Európskeho parlamentu Udo Bullmann za Progresívnu alianciu liberálov a demokratov (S&D) označil Bannonov plán za „útok proti slobode a demokracii v Európe”. Belgický liberálny politik Guy Verhofstadt, predseda strany v Európskom parlamente Aliancie liberálov a demokratov pre Európu (ALDE), chce Bannona preč z Európy, aby nemohol šíriť svoje „prejavy nenávisti”.