dieta-zachranene-oliver-cameron-brit.jpg

Britský chlapček Oliver mal viac šťastia ako Alfie...

274
Kultúra života

Väčšina rodičov je odhodlaná zachrániť život dieťaťa bez pomyslenia na náklady alebo vzdialenosť. Hoci sa to niektorým v Británii nepodarilo, malý Oliver Cameron je jedným z tých, ktorému vďaka neúnavnému úsiliu svojich rodičov a lekárov zachránili život. Tento príbeh je na míle vzdialený od otrasného zaobchádzania s malým Alfiem Evansom, ktorého rodičom britská nemocnica doslova zabránila v akýchkoľvek pokusoch o liečbu (alternatívne možnosti existovali a existovala aj šanca na úspech v nemocnici v Taliansku,  kam dieťa chceli prijať a kde už mali skúsenosť s podobným prípadom) a spáchali na ňom eutanáziu. Informuje Live Action.

Oliver Cameron sa narodil vo Veľkej Británii so zriedkavým prípadom nerakovinového srdcového fibrómu, čo podľa jeho matka Lydie britskí lekári nevedeli liečiť a len hŕstka z nich o tom niečo niekde videla. “Povedali, že našou jedinou možnosťou je transplantácia srdca, ale mysleli sme si, že musí existovať aj ďalšia cesta, takže sme začali robiť vlastný prieskum,” vraví Lydia.

Ich hľadanie vhodného špecialistu ich nakoniec priviedlo do Detskej nemocnice v Bostone, ktorá už malému dievčatku Francesce úspešne odstránila veľký srdcový nádor, o čom aj nemocnica písala na svojom facebooku. Preto Lydia oslovila týchto lekárov, Dr. Pedra del Nida a Dr. Tala Geva, a poslala im Oliverovu dokumentáciu. Tí odpovedali, že sa to bude dať vyriešiť.

No rodina Cameronovcov však teraz musela nájsť spôsob, ako celú operáciu zaplatiť, pretože britský Národný zdravotnícky systém NHS to spočiatku odmietol zaplatiť. Oliverov kardiológ však obetoval svoj vlastný čas a neustále žiadal NHS, aby pokryl Oliverovu operáciu v Bostone, no neúspešne. Cameronovci teda nemali žiadnu inú možnosť a sami začali vlastnú kampaň zameranú na získavanie finančných prostriedkov. A keď už takto získali väčšinu peňazí, NHS sa ozval, že by zaplatili nielen za operáciu, ale by aj vyslali do bostonskej nemocnice dvoch kardiológov a chirurga-špecialistu, aby tam získali zručnosti s takýmto prípadom.

V novembri 2017 bol Oliver podrobený osemhodinovej operácii, ktorá dopadla lepšie, ako sa očakávalo. Podarilo sa odstrániť celý fibróm, ktorý bol jedným z najväčších nádorov, s akým sa lekári stretli. Po operácii sa Oliver rýchlo zotavoval a mohol sa vrátiť domov už pred  Vianocami. “Zázraky sa dejú – a sme vďační, že oslavujeme ten náš,” povedala šťastná matka Lydia.

Cameronovcom sa podarilo priviesť Olivera na operáciu mimo Veľkej Británie, čo je vec, ktorú nie každý dosiahol, ako napríklad známe deti Charlie Gard a Alfie Evans. Hoci ich rodičia získali peniaze na liečbu v zahraničí, nemocnice a súdy ju odmietli povoliť a dnes už títo chlapci nežijú.

Britský poslanec Steve Woolfe predložil návrh zákona, ktorý nazval “Alfieho zákonom”, aby znovu zaviedol rodičovské práva vyhľadať lekársku starostlivosť pre svoje deti mimo Veľkej Británie, aj keď by to NHS odmietala. “Práva rodičov by sa nemali ignorovať ani odmietať ako nerelevantné zo strany nemocníc a súdov, ktorí veria, že všetko vedia najlepšie a majú silu, peniaze a zdroje na potlačenie rodín, ktoré jednoducho chcú zachrániť svoje dieťa,” vyjadril sa Woolfe.