1-7.jpg

Youtube bude k videám s “konšpiračným obsahom” pridávať odkazy na “dôveryhodné zdroje”

164
Kultúra smrti

Sloboda slova zažíva v dnešnej dobe jednu ranu za druhou. Čoraz viac internetových spoločností sa snaží zavádzať cenzúru. Google, ktorý vlastní Youtube, bude k videám, ktoré vyhodnotí ako konšpiračné, pridávať “dôveryhodné zdroje.”

YouTube ohlásilo novú funkciu, ktorá má za úlohu bojovať proti šíreniu tzv. fake news a konšpiračným teóriám. Po novom sa k videovému materiálu, ktorý nevedno ako označia za manipulatívny a konšpiračný, bude pridávať  informačný pruh s odkazom na seriózny internetový zdroj, kde si budú môcť čitatelia o téme zistiť viac. Informoval portál Refresher.

“Je veľmi ľahké rýchlo vytvárať a nahrávať videoklipy s nízkou kvalitou, ktoré šíria dezinformácie okolo aktuálnych udalostí,” uviedol produktový riaditeľ spoločnosti YouTube Neal Mohan. Je vraj logicky ťažšie vytvoriť kvalitnejšie video s pridanou hodnotou a overenými zdrojmi, ktoré nesiaha na prvé domnienky nejakých situácií. YouTube tiež plánuje podporovať kvalitnú žurnalistiku vo forme grantov na 20 globálnych trhoch.

Youtube bude uprednostňovať seriózne mediálne zdroje, ktoré sú momentálne k dispozícii pre 17 krajín sveta, vrátane Spojených štátov, Veľkej Británie, Francúzska, Talianska, Brazílie, Mexika, Japonska, Indie, Južnej Afriky a Nigérie.

V nasledujúcich mesiacoch sa má dosah tohto opatrenia rozšíriť aj na dalšie krajiny, kde by malo byť aj Slovensko.

Je však otázne, na základe čoho bude Youtube určovať, ktoré video obsahuje konšpirácie, hoaxy, dezinformácie a ktoré zdroje sú tie “dôveryhodné.” Zrejme vytvoria nejaký tím samozvaných expertov typu Smatana, ktorí tak budú očierňovať alternatívne zdroje a naopak, za dôveryhodné zdroje budú vydávať mainstreamové Fake News.

Samuel Gdovin