google.jpg

Spoločnosť Google potvrdila, že správy služby Gmail čítali osoby tretích strán

176
Kultúra smrti

Správy v populárnej e-mailovej službe od Googlu sa môžu dostať k cudzím osobám tretích strán, pričom tieto domnienky teraz potvrdila samotná spoločnosť Google, ktorá uvádza, že dôležité je v tomto prípade užívateľské nastavenie. Na problém upozornil britský portál BBC.

Po škandále uniknutých osobných údajov miliónov používateľov Facebooku má problém aj ďalší americký internetový gigant Google kvôli jeho mailovej službe, ktorá je najpoužívanejším klientom elektronickej pošty na svete.

Nemenovaná technologická firma potvrdila americkým novinám Wall Street Journal, že mala priamo určených pracovníkov, ktorí osobne čítali súkromné správy užívateľov služby Gmail. Na základe získaných informácií potom napríklad projektovali webové aplikácie.

Google podľa serveru BBC zdôrazňuje, že podobné praktiky nie sú v rozpore s jeho obchodnou politikou. Zodpovednosť za sprístupnenie súkromných správ tretím stranám vraj nesú sami užívatelia, ktorí to údajne umožnili vo vlastných nastaveniach služby.

Buď zámerne, alebo z nepozornosti sami udelia súhlas s prístupom ku správam, napríklad tým, že si prepoja e-mail s nejakou externou službou alebo aplikáciou. Podľa Google je veľmi dôležité kontrolovať zmluvné podmienky aplikácií a užívateľské nastavenia emailového účtu.