Ilustračný obrázok

Kňazi tradicionalisti tvoria 20 % tohtoročných vysviacok vo Francúzsku

619
Milko Kostovič
Kultúra života

Tradícia je budúcnosť. Autenticita naďalej prináša ovocie všade tam, kde jej je povolené zakoreniť a rásť. Zatiaľ čo mnohí v Cirkvi stále usilujú o obmedzenie (alebo v niektorých prípadoch aj o potlačenie) tradičného rímskeho obradu a jeho sprievodného duchovného a tvorivého vplyvu, jeho nárast v ostatných rokoch má bezprostredný a merateľný úspech na celom svete. Najnovším príkladom tohto trendu je Francúzsko. 

Ako dnes informoval britský denník Catholic Herald (z článku francúzskeho La Croix), francúzske vysviacky v roku 2018 vykresľujú veľmi jasný obraz o tom, kde sú kňazské povolania na vzostupe a kde upadajú. Niet divu, že trend je v súlade s tým, čo vidíme na iných miestach. Tradícia (autenticita) je doslova budúcnosťou Cirkvi. 

Podľa denníka patrilo 20 percent zo 114 mužov vysvätených do kňazstva vo Francúzsku v tomto roku k tradičným alebo klasickým rádom či spoločenstvám. Každý piaty. Patrili sem tri vysviacky pre Inštitút dobrého pastiera, dve pre Kňazské bratstvo sv. Petra (FSSP) a dve pre Inštitút Krista Kráľa. 

Porovnajte to s diecéznymi farnosťami, pevne zakotvenými v omši Novus Ordo a postkonciliarizme, kde asi 60% francúzskych diecéz z celkového počtu 96 nemalo tento rok žiadnu vysviacku. Slovom nula. V 58 diecézach. Nula. 

Ako sme sa toho tu opakovane dotkli, pravda, krása a láskavosť našej katolíckej viery priťahuje. Priťahuje mužov, aby vypočuli výzvu ku kňazstvu a odovzdali svoj život do služby Pánovi a Svätej Matke Cirkvi. Mladé ženy taktiež načúvajú výzve na rehoľný život v tradičných farnostiach a kaplnkách. 

Napriek odporu mnohých v rámci hierarchie, dokonca až do bodu aktívneho potláčania tradičného rádu, dynamika je na strane obnovenia autenticity. Obnova posvätného je pohybom Ducha. Našťastie to začína chápať čoraz viac ľudí a spolupracujú s Duchom Svätým. 

Modlime sa, aby tí, ktorí pomaly opätovne objavujú autenticitu, začali spoznávať, čo sa deje. S pokorou a pravou dobročinnosťou môže viac našich pastierov podporiť oživenie tradície tým, že lepšie sprístupnia tradičnú omšu a tie rády a kňazov, ktorí ju slúžia. A s touto podporou začneme vnímať vzostup vysviacok, slúžiacich omší, vypočutých spovedí, tvorbu ortodoxie a férovú šancu pre západnú civilizáciu znovu vybudovať svoje katolícke základy.