34440.jpg

Zástupcovia cirkví v Čechách píšu list k schvaľovaniu Istanbulského dohovoru

67
Kultúra života

Predstavitelia Rímskokatolíckeja Gréckokatolíckej cirkvi v Čechách, Jednoty bratskej, Cirkvi adventistov siedmeho dňa, Evanjelickej cirkvi metodistickej, Slezskej evanjelickej cirkvi a. v. a Cirkvi bratskej sa v spoločnom liste obrátili na poslancov Parlamentu ČR pred nadchádzajúcim rozhodovaním o tom, či bude tzv. Istanbulský dohovor záväzný aj pre Českú republiku.

 

Sú presvedčení o tom, že Dohovor nie je pre členov Európskej únie potrebný, ani prínosný, pretože všetky štáty EÚ už teraz považujú v ňom zdôraznené dodržiavanie ľudských práv a slobôd za základnú charakteristiku svojho štátu.

Právny poriadok členských krajín je v súlade s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd a ani v Zmluve o Európepskej únie nechýba zmienka o tom, že EÚ je založená na hodnotách úcty k ľudskej dôstojnosti, slobody, demokracie, rovnosti, právneho štátu či dodržiavania ľudských práv vrátane práv príslušníkov menšín. Zástupcovia cirkvi ďalej upozorňujú na ideové a ideologické podhubie predkladaného Dohovoru. Text je možné v plnom znení nájsť na stránke www.cirkev.cz.