22-1.jpg

Prečo komikovi Billovi Murraymu chýba stará latinská omša a posvätné spevy

560
Milko Kostovič
AltKAT

Silné slová od niekoho, od koho by ste to nečakali!

Bill Murray je už desaťročia úspešným komikom. Ak ste ho nevideli v šou Saturday Night Live, tak ste ho pravdepodobne videli vo filmoch Krotitelia duchov, Neuveriteľný deň, či iných.

Taktiež bol vychovaný ako Katolík, vyrastal so "starou latinskou omšou" pred Druhým vatikánskym koncilom (narodil sa v roku 1950) - a teraz hovorí, že mu chýba stará omša.

"Ja mu verím, je to môj človek," povedal Murray v rozhovore pre The Guardian ohľadom svätorečenia sv. Jána XXIII. v roku 2014, "mimoriadny a radostný Florenčan, ktorý zmenil rád. Nie som si istý, že všetky tieto zmeny boli správne. "

Potom vysvetlil, s akými zmenami nesúhlasí: "Zvyknem nesúhlasiť s tým, čo nazývajú novou sv. omšou. Myslím, že stratou latinskej sme niečo stratili. Ak dnes pôjdete na katolícku sv. omšu, dokonca aj v Harleme, tak môže byť v španielčine, v etiópčine, či v ľubovoľnom množstve jazykov. Jej tvar, obrazy, sú rovnaké, no slová nie."

Keď dostal otázku, či by bolo pre ľudí dobré, aby počuli sv. omšu vo svojom vlastnom jazyku, aby ju mohli lepšie pochopiť, odpovedal: "Hádam. No v týchto slovách je vibrácia. Ak sa tomu už dosť dlho venujete, viete aj tak, čo znamenajú."

Potom hovoril o tom, ako mu chýba tradičná posvätná hudba: "A naozaj mi chýba hudba - jej sila, viete?! Ejha! Posvätná hudba má vplyv na váš mozog." Namiesto toho, pokračoval, hudba, ktorú počujete na sv. omši, to sú "ľudové piesne ... top 40 pesničiek ... ach, páni moji..."

Taktiež bol kritický k tomu, ako rýchlo sa ľudia vyhlasujú v dnešnej Cirkvi za svätých. Podľa článku z The Guardian Murray "rozpráva o tom, ako sú kandidáti z 19. storočia vystavení riziku, že nebudú svätorečení, pretože Cirkev má veľký záujem presadiť ľudí ako Ján Pavol II. a Matka Tereza. "Myslím si, že sa len snažia byť aktuálni a atraktívni," (úsmev).

Nie je zrejmé, či je Murray v súčasnosti plne praktizujúcim Katolíkom. Jeho sestra je každopádne Dominikánka, ktorá organizuje putovné predstavenia o sv. Kataríne zo Sieny.