george.jpg

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy je znepokojené zákonom “Zastavme Sorosa”

269
Kultúra smrti

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) vo štvrtok vyjadrilo znepokojenie po tom, ako maďarský parlament v stredu prijal súbor zákonov s názvom “Zastavme Sorosa”.

Poslanci maďarského parlamentu v stredu schválili návrh balíka zákonov na potlačenie migrácie. Na základe balíka označovaného ako “Zastavme Sorosa” bude možné napomáhanie a podporu ilegálneho prisťahovalectva trestne stíhať.

Spravodajca PZ RE pre nové obmedzenia týkajúce sa aktivít mimovládnych organizácií v členských štátoch Rady Európy (RE) Yves Cruchten vo štvrtok vyjadril znepokojenie nad krokmi maďarského parlamentu v súvislosti s balíkom zákonov, ktorý kriminalizuje prácu mimovládnych organizácií pomáhajúcim žiadateľom o azyl a migrantom.

Luxemburský poslanec upozornil, že návrh zákona bol prijatý predtým, ako Benátska komisia, ktorá bude zasadať 22. a 23. júna, vydá svoje stanovisko k maďarskému legislatívnemu balíku, čo bolo požiadavkou PZ RE.

“Taktiež som zhrozený z toho, že návrh zákona bol prijatý na Svetový deň utečencov,” uviedol Cruchten v správe pre médiá. Upozornil, že nový zákon kriminalizuje širokú škálu zákonných aktivít aktivistov a mimovládnych organizácií konajúcich v prospech žiadateľov o azyl, utečencov a migrantov, čo bude brániť aktivistom a organizáciám v ich práci. “Je to problematické z hľadiska medzinárodných noriem v oblasti ľudských práv a najmä z hľadiska slobody združovania sa a slobody prejavu,” dodal spravodajca.

V máji 2018 Výbor PZ RE pre právne záležitosti a ľudské práva prijal Cruchtenovu správu o “nových obmedzeniach týkajúcich sa činnosti mimovládnych organizácií v členských štátoch Rady Európy”. Cruchten v rámci nej vyzval Maďarsko, aby upustilo od prijatia predchádzajúcej a menej obmedzujúcej verzie sporného zákona. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy bude o tejto otázke debatovať na budúci týždeň (27.6.) v Štrasburgu v rámci letného zasadnutia tejto inštitúcie.