20180604T1215-17812-CNS-SCOTUS-RELIGION-CAKE.jpg

Rozhodnutie Najvyššieho súdu vo veci "gay torty" je úľavou - aspoň do ďalšieho prípadu

347
Milko Kostovič
Kultúra života

Najvyšší súd rozhodol v prospech cukrárne Masterpiece v ich prípade proti Komisii občianskych práv štátu Colorado v pomere 7 ku 2. 

V tomto prípade figuroval Jack Phillips, pekár - kresťan, ktorý bol postavený pred Komisiu občianskych práv štátu Colorado za to, že odmietol upiecť svadobnú tortu pre pár rovnakého pohlavia. Tento pár, Charlie Craig a Dave Mullins, plánoval svadbu v štáte Massachussets a párty v Colorade. Prípad bol pôvodne podaný proti pánovi Phillipsovi v roku 2012, kedy manželstvá rovnakého pohlavia neboli v Colorade uznávané. 

Pán Philips tvrdil, že ako kresťan bolo ústrednou časťou jeho náboženstva presvedčenie, že manželstvo je výhradne vzťahom muža a ženy. Upiecť tortu pre pár rovnakého pohlavia by podľa neho v skutočnosti znamenalo podporiť niečo, čo je v rozpore s jeho náboženstvom. 

Pán Philips jasne uviedol, že by s radosťou predal čokoľvek iné alebo poskytol služby pánom Craigovi a Mullinsovi - výslovne a výlučne im však odmietol predať svadobnú tortu. 

Na pojednávaní zaznievali argumenty za a proti myšlienke, že upečenie torty by bolo prejavom umeleckého prejavu - v podstate "schvaľovaním" manželstva rovnakého pohlavia. Preto Phillips trval na to, že ak by musel upiecť svadobnú tortu pre svadby rovnakého pohlavia, hoci by bol z náboženského pohľadu proti nim, tak by došlo k porušeniu jeho práva na slobodu prejavu. 

Otázkou pred súdom bolo, kde sa končí jeho právo na náboženské presvedčenie a kde začína právo homosexuálov na prístup k tovaru a službám na trhu bez diskriminácie. Išlo, a stále ide, o emotívnu otázku. 

Mnohí očakávali, že Najvyšší súd vyrieši túto záležitosť a vytvorí určitú líniu, ktorou by sa dalo oddeliť poskytovanie služieb od ochrany prejavu. V konečnom dôsledku sa väčšinový názor ani tak nezaoberal ochranou prejavu ako skôr kritikou Komisie občianskych práv štátu Colorado. 

Podstata rozhodnutia a pravdepodobne pôvod veľkého rozdielu v prospech pána Phillipsa menej súvisí s ochranou prejavu cukrára ako skôr s hanebným zaobchádzaním, ktoré si vyslúžil od úradov Colorada. 

V mene väčšiny sudca Kennedy poznamenal, že Komisia občianskych práv Colorada nedosiahla "neutrálne a dôkladné posúdenie, na ktoré mal Phillips nárok." Namiesto toho Komisia prejavovala "jasný a neprípustne nepriateľský postoj voči úprimnému náboženskému presvedčeniu, ktoré stálo za nesúhlasom pekára."

V súdnom rozhodnutí boli citácie z verejného vypočutia Komisie k tejto veci, počas ktorého členovia vyjadrovali jasný názor, že ak chcete robiť biznis v Colorade, tak musíte nechať svoje presvedčenie za dverami domu. Jeden člen Komisie nazval obranu Phillipa za "jednu z najodpornejších rečí, akú môžu ľudia použiť" a priamo prirovnal želanie pána Phillipsa neupiecť tortu k podpore otroctva a holokaustu. Sudca Kennedy taktiež upozornil na absenciu akejkoľvek námietky voči týmto vyhláseniam, a to ani samotnou Komisiou, ani odvolacím súdom v Colorade, hoci boli podané v priebehu poradného procesu.

Najvyšší súd tiež zistil, že minimálne tri rôzne pekárne odmietli upiecť torty s výslovným posolstvom proti takýmto svadbám a úrady Colorada ich v tomto prípade podržali. Títo pekári sa v podstate bránili rovnako ako Phillips, pričom jediné rozdiely medzi nimi spočívali v tom, že boli za homosexuálne manželstvá a urážka pri žiadosti upiecť koláč nemala náboženský základ. Odvolací súd Colorada odsunul túto nespravodlivosť do poznámky pod čiarou, v ktorej uviedol, že toto nepredstavuje žiadny dôkaz o nespravodlivosti, pretože požiadavka upiecť torty proti homosexuálnym manželstvám bolo sama o sebe "urážlivá". Najvyšší súd rozhodol (ako aj v minulosti), že štát nemá žiadnu právomoc vymenovať sa za arbitra toho, čo je alebo nie je urážlivé, a že tak účinne legitimizovali jeden pohľad na homosexuálne manželstvo a delegitimizovali odpor voči nemu.

Rozhodnutie súdu nám v skutočnosti hovorí veľmi málo o tom, kde sa momentálne nachádzajú limity hranice slobody prejavu a náboženskej slobody. Namiesto toho sa sústredili na požiadavku, aby pri posudzovaní prípadov týkajúcich sa slobody náboženského vyznania neexistovali "ani jemné odchýlky od neutrality." Komisia občianskych práv Colorada sa odchýlila od neutrality s ľahkosťou politicky poháňaného parného motora, ktorý znel v jeho hlase. 

Zatiaľ čo u mnohých bude prevládať úľavu zo zjavného víťazstva slobody prejavu a náboženstva, záležitosť nie je ani zďaleka ukončená. Sudca Kennedy veľmi jasne vysvetľuje, že toto rozhodnutie bolo založené na spôsobe, ako sa k pánovi Phillipsovi správali nižšie súdy a na tom, akým bol jeho prípad rozhodnutý. Rozhodnutie a jeho výsledok boli produktom špecifických okolností prípadu. Budúce prípady môžu a budú rozhodované na základe rozdielnych detailov a priestor pre precedens je tu obmedzený. 

Z cukrárne Masterpiece sa nestane, ako niektorí dúfali, zásadný prípad obrany náboženskej slobody vo verejnej sfére. Ale môžeme a musíme ho oslavovať za to, čím je: jasným víťazstvom nad zneužívaním práva a autoritami, ktoré nespravodlivo útočia a diskriminujú ľudí viery. 

Ohrozenie náboženskej slobody vždy prichádzalo zo strany vládou podporovanej ortodoxie. Prípad cukrárne Masterpiece zasadzuje tak potrebný zásah proti sekulárne-liberálnemu náboženstvu, ktoré sa momentálne pokúša o získanie inštitucionálneho postavenia.