ref.jpg

Írski biskupi sú zhrození z výsledku referenda

306
Kultúra smrti

Predstavitelia katolíckej cirkvi v Írsku vyjadrili zhrozenie nad výsledkom referenda o potrate. Írsko „vymazalo“ právo na život nenarodených detí, ako povedal írsky prímas, arcibiskup Eamon Martin z Armaghu, podľa novín „Irish Times“ a írskeho vysielača RTE. Predseda Biskupskej konferencie Írska sa vyjadril, že je „hlboko zarmútený“ z toho, že sa vyškrtne článok ústavy, ktorý stavia právo na život nenarodeného dieťaťa na roveň právu na život matky a povedal: „Íri postavili právo na sebaurčenie nad základné právo na život.“

Arcibiskup Martin sa poďakoval všetkým, ktorí sa zasadzovali proti škrtnutiu dodatku v ústave a zdôraznil: Pre katolíkov zostáva naďalej dôležité, aby potvrdzovali „svätosť každého ľudského života“ a zdôrazňovali, že „zobrať život nevinného človeku je zlé a nesprávne“.

Mnohé osobné rozprávania žien, ktoré sa v diskusii k referendu vyjadrili, aj jemu jasne ukázali, akému tlaku sú ženy v konfliktných tehotenstvách vystavované, ako uviedol arcibiskup. Tieto tragické a zúfalé situácie však nezmiznú iba preto, že sa umožní potrat. Aj cirkev si preto musí odpovedať na otázku, ako by mohla ženy v takejto núdzi podporovať.

Prekvapenie z jasného výsledku hlasovania vyjadril aj dublinský katolícky arcibiskup Diarmuid Martin. Katolícka cirkev nemôže vo svojom odmietaní potratov robiť nijaké kompromisy, ako zdôraznil pre médiá. Cirkev sa bude naďalej zasadzovať za ochranu života. Pritom nejde iba o narodenie a smrť, ale aj o dobu medzi tým.

V homílii pri diakonskej vysviacke v sobotu dublinský arcibiskup povedal, že mnohí vidia referendum ako dôkaz, že na katolícku cirkev Írska dnes mnohí hľadia s „ľahostajnosťou“ a že odteraz bude zohrávať už iba marginálnu úlohu v spoločnosti. Cirkev však musí „v dobrých aj zlých časoch“ hlásať Evanjelium a „zasadzovať sa za život nielen slovami a dokumentami, ale aj činmi“.

Podľa Ježišovho príkladu ide o starosť o život vo všetkých jeho fázach, ako zdôraznil arcibiskup Diarmuid Martin. K tomu patrí podpora žien v ťažkých životných situáciách. Byť za život znamená však aj stáť po boku ľudí, ktorí sú ohrozovaní násilím, chudobou, alebo nemajú domov.

Podľa oficiálnych štatistík hlasovalo v piatok 66,4 percent Írov za škrtnutie dodatku ústavy, za jeho zachovanie bolo 33,6 percent. …

Katolícky biskup z Limericku, Brendan Leahy, opísal výsledok referenda ako „veľmi poľutovaniahodný a odstrašujúci pre tých z nás, ktorí sme hlasovali nie“. Výsledok bol „vôľou väčšiny národa, aj keď nie všetkých ľudí. Je to prirodzene hlasovanie, ktoré naše stanovisko nemení,“ citovali ho „Irish Times“.