predstavenie.jpg

Českých Slušných ľudí, ktorí prerušili kontroverzné divadelné predstavenie plné perverzností a urážok kresťanov, označili za náckov a fašistov

508
Kultúra smrti

V Českej republike sa v posledných dňoch stáva diskutovanou témou aktivita skupiny Slušní lidé, ktorí prerušili kontroverzné divadelné predstavenie Národného divadla v Brne Naše násilí a vaše násilí, o ktorom sme sa zmienili už v apríli (viac v článkoch TU a TU). Aktivisti upozornili na to, že dielo, ktoré je urážlivé voči kresťanom je platené aj z ich daní. O incidente informuje portál Novinky.cz.

Rozruch vzbudilo kontroverzné a urážlivé predstavenie chorvátskeho režiséra Olivera Frljiča Naše násilí a vaše násilí, ktoré bolo súčasťou festivalu Divadelný svet v Brne. V predstavení sa vyskytuje viacero scén “cez čiaru,” ako napríklad tá, v ktorej Ježiš znásilňuje moslimku. Témou predstavenia má byť pri tom migrácia v Európe, avšak autori sa k tomuto námetu postavili akosi nepochopiteľne.

Už krátko po začatí predstavenia, časť publika, najmä priaznivci Slušných ľudí v modrých tričkách, začala po niekoľkých minútach pískať, dupať, a napokon niektorí vtrhli priamo na javisko, utvorili reťaz a natlačili hercov dozadu k stene. Reagovali tak na scénu, kedy sa herci vyzliekli donaha a začali sa objímať a dotýkať. Aktivisti žiadali predstavenie ukončiť a odišli až po desiatkach minútach, keď ich k tomu vyzvali policajti z antikonfliktného tímu (viac v článku).

Hnutie Slušní ľudia pohrozilo ešte dôraznejšou reakciou v nasledujúcej podobnej situácii. “Nechceme, aby sa podobné provokácie v Brne v budúcnosti konali. A naša reakcia bude ešte dôraznejšia. Nechceme, aby sa podobné prasačiny platili z našich daní. Veď nemusíte byť veriaci, a ak nie ste úchyl, je vám z takého ‘predstavenia’ zle,” napísali na svojej facebookovej stránke.

Iniciatíva požaduje iba základnú slušnosť v kultúre a ostatných oblastiach spoločenského života,  a mnohí vrátane médií a politikov ich za to nazývajú extrémistami, fašistami a náckami. Takúto rétoriku zvolil aj šéf brnenského divadla Martin Glaser.

“Snaha zakazovať nejaké umenie je vždy niečo nebezpečné,” uviedol k incidentu riaditeľ Národného divadla Brno Martin Glaser, ktorý následne nazval aktivistov “brnenskými náckami”.

“Stojím si za tým, hoci sme nevideli predstavení v pokoji,” uviedol šéf divadla Glaser, v rozhovore pre ČTK ďalej uviedol že vystúpenie aktivistov z hnutia Slušní ľudia podľa neho dalo predstaveniu ešte naliehavejšie kontext. “Zvýraznilo tému celého tohtoročného festivalu, ktorým je sloboda a jej krehkosť,” dodal.

Nahota, ktorá bola bezprostredným spúšťačom protestu v sále, nie je podľa Glasera na európskych javiskách v posledných 20 či 30 rokoch ničím mimoriadnym. “Už dlho je to súčasť bežnej inscenačnej výbavy,” doplnil Glaser. Vopred diskutovaná scéna, v ktorej herec stelesňujúci Ježiša znásilňuje moslimskú ženu, predstavenie završovala. Aktivisti slušných ľudí už v tej chvíli v sále neboli.

Podľa policajného hovorcu Pavla Švába boli policajti pripravení v blízkosti divadla. Nemali informácie o násilnom konaní. Vnútri bola bezpečnostná služba zaistená usporiadateľom. Polícia odovzdá prípad sobotňajšieho narušenia inscenácie s postavou znásilňujúceho Ježiša do priestupkového konania pravdepodobne budúci týždeň. “Polícia musí udalosť najprv administratívne spracovať, čo niekoľko dní potrvá,” povedal policajný hovorca Pavel Šváb.