lawyer_not_mind_reader.jpg

Pápež František k talianskym biskupom: Nevpúšťajte gejov do seminárov

652
Milko Kostovič
Kultúra života

Pápež František údajne povedal talianskym biskupom, aby zachovávali väčšiu diskrétnosť v otázke kandidátov na kňazské štúdie v diecéznych seminároch. Poučil ich, aby prejavovali "pozornú rozlišovaciu schopnosť" v prípade možnej homosexuálnej orientácie.

Pápež im riekol: "Ak existuje aj najmenšia pochybnosť, je lepšie ich dnu nevpustiť."

Tieto vyhlásenia prichádzajú v dôsledku rozšírenej správy o súkromnom rozhovore medzi Františkom a obeťou sexuálneho zneužitia z Chile, ktorá sa označuje za "homosexuála". V rozhovore František údajne povedal: "Boh ťa stvoril ako homosexuála."

Podľa webstránky “Vatican Insider" talianskych novín La Stampa bolo vyhlásenie poskytnuté za zatvorenými dvermi členom Talianskej konferencie biskupov (CEI), ktorí sa v pondelok stretli s pápežom.

Vatican Insider informuje, že František biskupov požiadal, aby sa sústredili viac na kvality kňazov, než na množstvo kandidátov, ktorých pripúšťajú, a potom spomenul problém homosexuálov vstupujúcich do seminárov.

Vyhlásenia prichádzajú po súkromnej komunikácii pápeža s čílskymi biskupmi, ktorú minulý týždeň zverejnil čílsky Channel 13, v ktorej pápež kritizuje biskupov za korupciu a v poznámke pod čiarou konkrétne odsudzuje prítomnosť praktizujúcich homosexuálov v seminároch.

"V rovnakom duchu a na potvrdenie toho, že problém sa netýka len jednej skupiny ľudí, tak v prípade mnohých zneužívateľov boli závažné problémy zistené už pred obdobím ich nástupu do semináru alebo noviciátu," napísal pápež biskupom. "V skutočnosti, v prípade "zvláštnej misie" [pôsobiacej z Vatikánu do Čile] existuje dôkaz vážnych obvinení voči niektorým biskupom alebo nadriadeným, ktorí zverili vyššie uvedené vzdelávacie inštitúcie kňazom podozrivým z aktívnej homosexuality."

Pápežove vyhlásenia čílskym biskupom prichádzajú po "zvláštnej misii", ktorú vyslala Svätá stolica do Čile, aby vyšetrila obvinenia zo spoluúčasti na sexuálnom zneužívaní detí zo strany biskupa Juana Barrosa, ktorého František pred niekoľkými rokmi menoval do čela diecézy Osorno v Čile. Vyšetrenie zrejme dospelo k záveru, že korupcia v Katolíckej cirkvi v Čile je vo všeobecnosti rozšírená, a všetci čílski biskupi na to reagovali ponukou svojich rezignácií pápežovi.

Katolícka cirkev už dávnejšie zakázala aktívnym homosexuálom slúžiť v kňazstve - pápež Ján XXIII. v roku 1961 zakázal prijímať do seminárov osoby s homosexuálnymi tendenciami. Po tom, ako biskupi tento dekrét desaťročia ignorovali, Svätá stolica v roku 2005 zopakovala ten istý zákaz v novom dokumente s názvom "Pokyny týkajúce sa kritérií pre posudzovanie povolania s ohľadom na osoby s homosexuálnymi tendenciami vzhľadom na ich prijatie do seminára a sviatosť kňazstva."

Vatikánska Kongregácia pre klérus nedávno zdôraznila ten istý zákaz v roku 2016 v dokumente "Dar kňazského povolania", ktorý do veľkej miere cituje pokyny z roku 2005, keď uvádza: "Cirkev,  hoci hlboko rešpektuje dotknuté osoby, nemôže pripustiť do seminára alebo k sviatosti kňazstva tých, ktorí praktizujú homosexualitu, prezentujú hlboko zakorenené homosexuálne tendencie alebo podporujú tzv. "gay kultúru".

"Takéto osoby sa v skutočnosti nachádzajú v situácií, ktorá im závažne bráni správať sa korektne voči mužom a ženám. Nemožno v žiadnom prípade prehliadať negatívne dôsledky, ktoré môžu vyplývať z vysvätenia osôb s hlboko zakorenenými homosexuálnymi tendenciami," zopakovala Kongregácia pre klérus. 

Pápež František však vysiela zmiešané signály ohľadne závažnosti hriechu homosexuálneho správania. Ako je známe, povedal: "Ak je niekto gay a hľadá Pána a preukázal dobrú vôľu, kto som ja, aby som ho súdil?" V roku 2014 František schválil predbežnú správu vtedajšej Synody biskupov, ktorá hovorila o "daroch a kvalitách", ktoré homosexuáli prinášajú do Katolíckej cirkvi. Vatikán tiež nepoprel nedávne vyhlásenie homosexuála, ktorému František povedal, že Boh ho "učinil" gejom.

Katechizmus katolíckej cirkvi nazýva homosexuálne správanie ako "veľmi závažnú zvrátenosť", ktorá je "vnútornou povahou nezriadená" a katechizmus nazýva homosexuálne sklony ako "objektívne nezriadené". Pápež tiež súhlasil s opätovným potvrdením zákazu vysvätenia homosexuálov za kňazov z roku 2016.