St._Ignatius__retreat.jpg

7 dôvodov, prečo by mal každý Katolík absolvovať odlúčenie sv. Ignáca

1,003
Milko Kostovič
Kultúra života

Existuje veľa vecí, ktoré musíme urobiť, ak chceme dosiahnuť spasenie. Účasť na nedeľnej omši a spoveď sú pravdepodobne tým, čo si väčšina Katolíkov myslí, že im zabezpečí miesto v nebi. 

Hoci je pravda, že musíme dostať Svätú Eucharistiu v stave milosrdenstva, ak chceme získať večný život, existuje mnoho ďalších úloh, v ktorých by sa Katolíci mali angažovať, pokiaľ chcú dosiahnuť konečný cieľ spojenia s Bohom. Modlitba, pokánie, návšteva Najsvätejšej sviatosti a vykonávanie duchovných a telesných skutkov milosrdenstva sú len niektoré, ktoré nám prídu na um. 

V post-konciliárnej Cirkvi sa často zabúda na hlboký význam duchovných odlúčení, najmä tých, ktoré sú založené na cvičeniach sv. Ignáca z Loyoly. 

Ak sú tieto cvičenia správne vykonané, pomôžu usmerniť dušu na rovnú a úzku cestu, ktorá vedie k večnej blaženosti.

Kto je sv. Ignác?
Narodený v severnom Španielsku v roku 1491 do zámožnej rodiny, sv. Ignác bol jedným z 13 detí. Najviac sa pravdepodobne preslávil založením hnutia Jezuitov v roku 1540. V mladosti bol Ignác hrdým vojakom. V roku 1521 utrpel zranenie nohy delovou guľou počas bitky o Pamplonu, ktoré ukončilo jeho vojenskú kariéru.

V roku 1522 odišiel do benediktínskeho kláštora. O rok neskôr prišiel do Manresy, malého mesta, kde okrem iného fyzicky bojoval s diablom v jaskyni, v ktorej sa modlil a meditoval.

V Manrese prijal od našej Požehnanej matky to, čo je dnes známe ako duchovné cvičenia sv. Ignáca z Loyoly.

Cvičenia sa majú vykonávať počas 30 dní. Pre priemerného katolíka to jednoducho nie je možné, a preto sa ponúkajú laikom v skrátenom 5-dňovom formáte prostredníctvom rôznych príkazov kňazov. 

Čo sa deje počas odlúčenia sv. Ignáca?
Minulý týždeň som mal veľké privilégium zúčastniť sa odlúčenia sv. Ignáca. Na rozdiel od aktualizovaných, liberalizovaných odlúčení, tie moje boli podľa tradičného spôsobu. Inými slovami, odlúčenie bolo presne také, aké ho praktizoval samotný sv. Ignác.

Moje odlúčenie sv. Ignáca sa konalo v Novom Anglicku na multi-hektárovom útočisku. Počas tohto týždňa som bol nielen bez môjho mobilu, ale vyhol som sa akejkoľvek socializácii. 

Hoci medzitým prebiehali kňazmi konzultované meditácie, na ktorých som bol spolu s približne 15 ďalšími mužmi (väčšinou sa jednalo o mužov mladších ako 25 rokov), tak medzi sebou sme mali zakázané sa rozprávať. Počas podávania jedál sme počúvali zvukové CD kázní o kňazstve, Kristovom utrpení, kríze v Cirkvi a iných osvetových témach. 

Cez všedné dni sme vstávali ráno o šiestej a modlili sa prímu o 6:30. Nasledovala duševná modlitba a latinská omša.

Raňajky boli o ôsmej a o deviatej sme počúvali prednášku kňaza na rôzne témy. Jedna konferencia sa týkala závažnosti hriechu, iné boli o Svätej rodine, utrpení nášho Pána a vzkriesení. Aj tu platí, že tieto témy dostal sv. Ignác od samotnej Márii. 

Po každej lekcii sa uskutočnila 20 minútová tichá meditácia alebo rozjímanie (taktiež známe ako "cvičenia") o téme konferencie v izbe každého účastníka odlúčenia. 

O jedenástej sa konala konferencia o pravidlách sv. Ignáca pre rozlišovanie duchov, ktoré pomáhajú Katolíkom určiť, či to, čo cítia, pochádza od Boha alebo diabla. 

Po obede sme mali možnosť chodiť po areáli, modliť sa v kaplnke, čítať, mať popoludňajšiu siestu a robiť skoro všetko, čo sme chceli.

Popoludní sa konali ďalšie konferencie a viacej sme meditovali a rozjímali. Vo večerných hodinách sme spoločne odriekavali ruženec a cirkevnú modlitbu kompletória. 

Celkovo bolo odlúčenie horskou dráhou skúseností. Niekedy utešený, niekedy skleslý, často som sa ocital zmätený a chcel som odísť už na tretí deň. Až neskôr cez týždeň som mal obrovský pocit útechy a túžil som zostať dlhšie. 

V dôsledku silnej búrky bolo stredisko odlúčenia niekoľko dní bez elektrickej energie, čo spôsobilo, že niekedy sme sa cítili ako v stredoveku, keďže kňazi k nám hovorili pri svetle sviečky o nástrojoch potrebných na účinný boj s diablom.

Aj keď sú odlúčenia bezpochyby náročné, tak sú darom od našej Matky a mali by sa vykonávať raz ročne, ak je to možné.

Prečo by mal každý Katolík absolvovať odlúčenie sv. Ignáca
1) Hlboko si uvedomíte, aký urážujúci je pre Boha hriech a zväčší sa váš smútok pre hriechy, ktoré ste už spáchali.

Mnoho ľudí obviňuje Boha za svoje "problémy" - chorobu, hendikepy, nezamestnanosť, osobnú tragédiu. V skutočnosti je to hriech, ktorý v konečnom dôsledku stojí za všetkými problémami, ktoré prežívame.

Lucifer vyhlasoval: “Non Serviam!”, keď mu Boh zjavil plán inkarnácie. V dôsledku toho sa jedna tretina anjelov vzbúrila a tým sa dostali do pohybu udalosti, ktoré viedli k pádu človeka prostredníctvom prvotného hriechu. 

Prvotný hriech zatemňuje ľudský intelekt, brzdí jeho odhodlanie, spôsobuje, že človek uprednostňuje zmyselný život na úkor nadprirodzeného a nabáda ho, aby nahradil Božiu vôľu svojou vlastnou. 

Nie je chyba Boha, že máme pozemské problémy. Je to Adamova, diablova a naša. 

Boh nás miluje. Dáva nám všetko - naše schopnosti, naše rodiny, našu prácu, hudbu, vtáky v povetrí, západy slnka a všetky ostatné pekné chvíle života, ktoré si užívame. 

Napriek tomu sa mu, ako Lucifer a naši prví rodičia, odvraciame chrbtom, keď hrešíme. 

Svätý Ignác nám pripomína, že tieto dva hriechy, Satanovo odmietnutie a Adamova pochabosť, rovnako ako naše vlastné zlyhania, sú zdrojom svetovej mizérie a že sa musíme naučiť nenávidieť hriech. 

Ako sa píše v Prísloviach 14:34: "Spravod­livosť po­z­dvihuje národ, no hriech je pre národy han­bou."

2) Odlúčenia sv. Ignáca nám pripomínajú, že Boh hovorí v tichosti.

Hoci List Rimanom 10:17 hovorí, že viera "je z hlásania," týždenné odlúčenie vyžaduje, aby ste meditovali a rozjímali o všetkom, od narodenia Krista po Jeho utrpenie, po dobu nepretržitých 20 minút. 

Pre mnohých môže byť mlčanie desivou vecou. S najväčšou pravdepodobnosťou je takáto povaha znakom duchovného šialenstva a neusporiadaného vzťahu s Bohom. 

Osoby ponorené v hriechu uprednostňujú hluk, pretože ticho ich núti konfrontovať sa so svetom takým, aký je, ako ho Boh stvoril. 

Vezmite do úvahy, že keď budete hovoriť s niekým, bolo by nemožné pokračovať v rozhovore, ak by ste sa pozerali na svoj telefón. Rovnako tak aj my môžeme mať vzťah s Bohom len vtedy, keď vypneme naše televízory, stlmíme autorádiá a postíme sa od internetu. 

Sväté písmo nám hovorí, čo povedal Samuel: "Hovor, Pane, tvoj sluha počúva!." Nemôžeme počúvať, čo Boh hovorí, keď sme pohltení svetom a neustále ho blokujeme. Musíme dať Bohu šancu, podobne ako rímsky stotník, aby vstúpil pod našu strechu. Odlúčenia sv. Ignáca sú na to ideálnou príležitosťou.

3) Čaká vás všeobecná spoveď. 

Na rozdiel od bežných spovedí je všeobecná spoveď tým, keď vyznáte každý hriech, ktorý ste spáchali. 

Len myšlienka pripomenúť si každý hriech, aký sme kedy spáchali, môže niektoré duše znervózniť. 

Ale všeobecné spovede nie sú určené pre naše mučenie. Sú darom od Boha, ktorého cieľom je pomôcť nám začať znova v živote Krista. 

Všeobecné spovede ukazujú lásku a milosrdenstvo, ktoré má Boh pre každého z nás.

Pripomeňme si, že Adam spáchal iba jeden smrteľný hriech a smrť vstúpila na svet. Spomeňme si, že Lótova manželka spáchala jeden smrteľný hriech a premenila sa na soľný stĺp. 

Aký milosrdný je Boh, keď nám dovoľuje pokračovať v každodennom živote, hoci neustále páchame hriechy pýchy, pažravosti, smilstva, opitosti a pod. Zaslúžime si peklo už za jeden smrteľný hriech, no Boh milostivo zadržiava svoju pomstiacu sa ruku a poskytuje nám čas zmeniť naše životy. 

Boh chce, aby sa všetky jeho deti k nemu vrátili a prestali ignorovať jeho prikázania. Všeobecná spoveď počas odlúčenia je dokonalým spôsobom, ako to urobiť. 

4) Hľadanie odpočinku v v márnosti sveta dušu nikdy neosvieži. Samotný Kristus nám dáva to, čo potrebujeme.

V Evanjeliu podľa Matúša Kristus hovorí: "Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení; ja vám dám odpočinúť."

Inak povedané, svetové prázdniny. Katolíci sa vydávajú na odlúčenie. 

Odlúčenia sv. Ignáca sú cvičeniami v duchovnom boji. Nie sú relaxačné. Sú prácou. Sú tréningovým táborom pre dušu, pripravujúcim nás na boje, ktorým čelíme na skutočných ihriskách - v kancelárií, súdnej sieni, sklade, triede, na stavbe. 

Útecha a prázdnota sú dôležitou súčasťou každého odlúčenia sv. Ignáca a Satan vždy striehne za rohom, tak ako číhal pod krížom. 

Mnohí účastníci odlúčenia majú pokušenie odísť pred koncom týždňa, pričom si myslia, že ich Boh opustil a že ich nemiluje. 

Nič nie je ďalej od pravdy.

Boh nám umožňuje cítiť sa opustene a ďaleko od neho, pretože nám chce ukázať našu vieru a lásku k nemu. Musíme byť, ako sa píše v Petrovi 1:7, "ako zlato testované v ohni". Rovnako ako Šimon, musíme niesť náš kríž. Nemôžeme vládnuť v nebesiach s Ježišom, ak s ním nebude najprv trpieť. Voľba je na nás. 

Odlúčenie sv. Ignáca zachytáva výkyvy duchovnej vojny, ktorú musíme zvládnuť. Je to dobrý tréning pre situácie, ktoré sú najdôležitejšie počas nášho každodenného života. 

5) Odlúčenia sv. Ignáca sa zameriavajú na život Krista, ktorý vám zase poskytuje lepšie pochopenie kňazstva

Kňaz je skutočne predstaviteľom Boha na zemi. Sv. Alfonz hovorí, že kňaz je ešte dôležitejší ako anjeli. Kňazi sú Božími nástrojmi na odpustenie hriechov. Privolávajú chlieb života, ktorý otvára nebesia úbohým hriešnikom.

Zdá sa byť zrejmé, že koncept kňazstva bol v rokoch po Druhom Vatikánskom koncile značne narušený. Mnohí kňazi sa jednoducho domnievajú, že počas nedeľných rán predsedajú spoločnému jedlu alebo "bohoslužbe". 

V skutočnosti kňaz, konajúci v osobe Krista, je prostredníkom medzi Bohom a človekom počas liturgie. Nie je úlohou kongregácie byť sprostredkovateľom, rovnako to nie je spoločnou úlohou kňaza a kongregácie. Je to samotný kňaz, ktorý vyslovuje slová pretvárajúce chlieb a víno na telo a krv nášho spasiteľa. 

Odlúčenia sv. Ignáca majú za následok, že pripomínajú zúčastneným hierarchickú povahu Božieho plánu a že cez kňaza, altus Christus, sa očisťujú duše.

6) Odlúčenia sv. Ignáca zvyšujú vaše porozumenie pre sv. Jozefa a správne rodinné vzťahy.

Svätý Jozef sa v evanjeliách veľmi nespomína. Napriek tomu, meditácia o jeho úlohe ochrancu svätej rodiny je jedným z cvičení, ktoré sv. Ignác od účastníkov odlúčenia žiada. 

Jozef dostal úlohu sprevádzať Máriu pri úteku do Egypta. Jozef zabezpečil svoju rodinu tesárskou prácou a viedol ich k modlitbe. Podriadil sa tiež anjelským poslom, ktorých k nemu poslal Boh a plnil si svoje povinnosti vyplývajúce z postavenia. Skutočne je modelom pre všetkým manželov a otcov. 

Ale koľko mužov dnes môže povedať, že sú ako sv. Jozef? Sú dnešní muži odvážni vodcovia, ktorí plnia svoju úlohu manžela a otca a chránia ženy? Samozrejme, že nie. Mnohí muži sú dnes zženštilí, príliš citliví a posadnutí športom. Používajú ženy, aby naplnili svoje chtivé túžby a potom sa presunuli na ďalšie krátkodobé potešenie.

Okrem toho, koľko žien dnes pohŕda životom a príkladom Márie?

Mária uvažovala o všetkých veciach vo svojom srdci, bola poslušná a povzbudzovala svojho manžela Jozefa, vychovala dieťa Ježiša a pomáhala starať sa o apoštolov po Kristovom nanebovstúpení. 

Feministky nenávidia pôrod, požadujú radikálnu rovnosť s mužmi v domácnostiach a na poli kariéry, a vysmievajú sa ženám v domácnostiach, ktoré sa sústreďujú na svoje deti namiesto angažovania sa v celoživotnom politickom aktivizme.

Odlúčenia sv. Ignáca pomáhajú Katolíkom uvedomiť si, že súčasný kultúrny názor mužov a žien je úplne v rozpore s Božím plánom rodinnej jednoty. 

7) Z odlúčenia získate celé odpustenie

To značí, že pri splnení rôznych podmienok, ak zrazu zomriete po tom, ako ste dostali odpustenie, pôjdete rovno do neba. 

Na konci odlúčenia sv. Ignáca ste požiadaný učiniť verejné vyznanie viery a 1-3 predsavzatia, ktoré budete dodržiavať, keď sa vrátite domov.  

Na konci týždňa sa uskutočňuje aj požehnanie krížom. 

Odlúčenie vám vlastne umožní začať odznova a vyhlásiť, svojimi skutkami, že obnovujete svoje krstné sľuby, keď odmietnete Satana a všetky jeho diela. 

Ak máte možnosť podstúpiť týždenné odlúčenie sv. Ignáca, už viac neváhajte. Nájdite si útočisko, ktoré ponúka cvičenia sv. Ignáca podľa tradičných metód a čo najskôr vyrazte. 

Ak sa z nejakého dôvodu nemôžete zúčastniť, prinajmenšom choďte na spoveď a začnite život dokonalosti, ku ktorému vás Boh povolal. 

Ako sa v Žalmoch 103:15 píše: "Ako tráva sú dni človeka, odkvitá sťa poľný kvet." Zodvihnite teraz svoj kríž. Zajtrajšok nie je zaručený.