32801.jpg

Čo s návrhom ĽSNS o väčšej ochrane nenarodených detí?

222
Kultúra života

Ľudský život začína počatím. Právo na život je prvé zo všetkých práv, bez neho niet ďalších ľudských práv. Už čoskoro dostanú poslanci možnosť presvedčiť svojich voličov, že ľudský život je pre nich tou najvyššou hodnotou. Ľudová strana – Naše Slovensko totiž ešte v apríli predložila do parlamentu návrh na obmedzenie potratov.

Novela zákona, ktorú predkladá ĽSNS nebude chrániť všetky nenarodené deti – uvádza výnimky znásilnenia, ťažkého poškodenia dieťaťa ako aj ohrozenia života matky – avšak aspoň čiastočne zmierni dopady súčasného interrupčného zákona.

Preto sme sa parlamentných strán a nezaradených poslancov opýtali, ako budú za zákon o ochrane nenarodených detí hlasovať. Stanovisko strany Sloboda a solidarita je jednoznačné. Jej líder Richard Sulík nám uviedol, že poslanci strany budú hlasovať proti.

SaS svoj postoj deklarovali aj v spoločnom vyhlásení. “Nevidíme žiaden dôvod meniť status quo, ktorý platí dlhodobo a je výsledkom ťažko dosiahnutého konsenzu,” uviedli v spoločnom vyhlásení poslankyne Natália Blahová, Lucia Ďuriš Nicholsonová a Jana Kiššová.

Rovnaký postoj ako SaS zaujali aj poslanci okolo Miroslava Beblavého. Poslankyňa Simona Petrík vysvetlila, že poslanci sa hlasovania nezúčastnia: „Nezúčastním sa ho, ja aj poslanci SPOLU bojkotujeme hlasovanie o všetkých fašistických návrhoch zákonov.“

Konzervatívna SNS?

Slovenská národná strana, ktorú mnohí jej voliči vnímajú ako konzervatívnu stranu, pred potrebou ochrany nenarodených detí strčila hlavu do piesku a tvári sa, že problém nevidí. „Túto tému strana SNS teraz nerieši a nemieni sa zaoberať návrhmi ĽSNS,“ ozrejmila Zuzana Škopcová z tlačového oddelenia SNS.

Poslanci okolo Borisa Kollára zo strany Sme rodina budú podľa vyjadrenia strany hlasovať podľa svojho svedomia: „Jedná sa o citlivú intímnu otázku a každý poslanec bude hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia. Taká je dohoda v kultúrno-etických otázkach a v poslaneckom klube SME RODINA ju striktne dodržiavame. Nikto z poslancov neavizoval, že by chcel dať pozmeňovací návrh.“

Strana Smer-SD, Most-Híd a ostatní poslanci, ktorí nie sú členmi poslaneckých klubo na naše otázky neodpovedali.

Postoj biskupov

K predkladanému zákonu strany ĽSNS sa šalamúnsky postavila aj Konferencia biskupov Slovenska. Hovorca biskupov Martin Kramara nám totiž uviedol: „postoj Katolíckej cirkvi k otázke potratov, ako aj k legislatívnym opatreniam, ktoré s ňou súvisia, možno nájsť v Katechizme Katolíckej Cirkvi (body 2270 až 2275). KBS sa s týmito vyjadreniami plne stotožňuje.“ Cirkev sa tak ústami svojho hovorcu v postate vyjadrila za hlasovanie za zákon, ale práve jej neschopnosť jasne a bez špekulovania pomenovať veci je už dlhodobým problémom v kontakte so svojimi veriacimi.

Kancelár konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský sa na sociálnej sieti vyjadril otvorenejšie. Poukázal na výzvu osobností pred rokovaním NR o návrhu na obmedzenie potratov, ktoré vítajú a podporujú každý rozumný krok k zákonnej ochrane nenarodeného dieťaťa – bez ohľadu na politickú príslušnosť predkladateľov či podporovateľov (viac TU).

Ziolkovský tiež na sociálnej sieti citoval slová pápeža Jána Pavla II. z encykliky Evangelium vitae. „Ak by v situácii, o ktorej je reč, nebolo možné odmietnuť alebo úplne zrušiť zákon o umelom potrate, člen parlamentu, ktorého osobný absolútny nesúhlas s potratom je jasný a všetkým známy, konal by správne, keby podporil návrhy, ktorých cieľom je obmedzenie škodlivosti takéhoto zákona a umenšenie jeho negatívnych dôsledkov na poli kultúry a verejnej mravnosti. Keď takto koná, nemá totiž nedovoleným spôsobom spoluúčasť na schválení nespravodlivého zákona, ale skôr robí správny a dovolený pokus obmedziť jeho škodlivé aspekty.“