Mosque_of_Stockholm_Sweden_Public_Domain_CNA.jpg

Švédske mesto schvaľuje islamské zvolávanie k modlitbe po tom, čo zakázalo kostolné zvony

874
Milko Kostovič
Kultúra života

Mesto na juhu Švédska tento týždeň povolilo islamské zvolávania k modlitbe v miestnej mešite - krok, ktorý niektorí označujú za kontroverzný vo svetle predchádzajúceho mestského zákazu používať zvony katolíckou farou. 

Miestna polícia v utorok povolila mešite adhan - alebo zvolávanie k uctievaniu - v meste Vaxjo, ktoré sa nachádza viac než 250 míľ juhozápadne od Štokholmu. Povolenie z 15. mája žiada, aby islamské zvolávanie k modlitbe, ktoré recituje mezín, neprekračovalo určitú hladinu decibelov, aby nedošlo k rušeniu obyvateľov, a bude sa konať každý piatok po dobu takmer piatich minút. 

Povolenie bude platiť jeden rok. 

Toto schválenie spochybňuje miestna Katolícka cirkev, kostol sv. Michala, ktorého pastor o. Ingvar Fogelqvist uviedol, že predchádzajúce žiadosti na rozoznenie kostolných zvonov boli odmietnuté ako v 90. rokoch tak aj po roku 2000. Katolícky kostol sa nachádza necelú míľu od mešity vo Vaxjo. 

"Ide o otázku spravodlivosti a vo svetle rozhodnutia udeliť mešite povolenie zvolávať k modlitbe sme diskutovali o možnosti opätovného podania žiadosti," uviedol Fogelqvist podľa portálu Local

O. Fogelqvist ďalej poznamenal, že kostolné zvony sú malé a "v komunite trošku zviditeľnia Katolícku cirkev", aj keď takáto žiadosť si vyžaduje dlhý proces. Ďalej dodal, že Cirkev môže opätovne žiadať o povolenie pre kostolné zvony, aby mohli ohlasovať nedeľné omše a zvláštne príležitosti, ako napríklad pohreby.

Povolenie umožňujúce moslimské zvolávania k modlitbe v meste Vaxjo prichádza len niekoľko mesiacov pred septembrovými všeobecnými voľbami vo Švédsku a niektorí politici sa na túto tému otvorene vyjadrujú.

Premiér Stefan Lofven zo strany sociálnych demokratov uviedol, že "spoločnosť vo Švédsku je budovaná na tom, že má rôzne náboženstvá", a povolenie vníma ako krok smerom k ukončeniu segregácie. 

Avšak iní politici, ako napr. Ebba Busch Thor zo strany kresťanských demokratov uviedla, že "ľudia by to [zvolávanie k modlitbe] nemuseli počúvať zo svojich domov."

Ďalší miestni politici považujú tento krok za kontroverzný, vrátane umiernenej konzervatívnej členky rady mesta Vaxjo, Anny Tenje, ktorá povedala, že povolenie "neposilní integráciu", no skôr "zvýši riziko rozdelenia mesta", ako informuje tlačová agentúra TT.

Jeden hovorca miestnej moslimskej komunity vo Vaxjo, Avdi Islami, považoval zvolávanie k modlitbe za spôsob oslavovania rozdielov, keď hovorí, že "je lepšie rozmýšľať o rozdieloch, pretože nás to robí silnejšími." 

Dva ďalšie mestá vo Švédsku podobne povoľujú zvolávania k modlitbe, vrátane Botkyrka, ktoré je predmestím Štokholmu a mesta Karlskrona na juhovýchode.

Ako však uvádza výskum realizovaný výskumnou spoločnosťou SIFO, tak podľa prieskumu 60 percent jeho účastníkov žiada, aby boli vo Švédsku zakázané islamské zvolávania k modlitbám v mešitách. 

Podľa švédskej Agentúry na podporu spoločenstiev veriacich žije vo Švédsku približne 400 000 moslimov. Viac než 113 000 je Katolíkov a väčšina Švédov sú Luteráni.