bishop_schneider.jpg

Biskup Schneider: Návod, ako zostať verní Petrovi, aj keď sa zdá, že Peter zrádza Krista

1,317
Lucia Salomonová
Kultúra života

Cirkev je väčšia ako pápež,“ a pápež má rovnaké povinnosti ako každý obyčajný katolík: aby sa zriekol satana a vyznával katolícku vieru, povedal dnes biskup Athanasius Schneider pre Rome Life Forum 2018. Laici mu musia pomôcť a neútočiť naňho, ak vydá alebo urobí niečo, čo nie je jasné.

 

Ako členovia Cirkvi bojujúcej, túžime ochrániť morálne a teologické učenia Cirkvi od všetkých, ktorí ho napadajú,“ začal čítať otázku, ktorá mu bola položená a odpovedal: „Takéto útoky sa však dnes zdajú, že prichádzajú zhora. Ako mi raz povedal biskup: Ako máme zostať verní Petrovi, keď Peter nie je verný Kristovi? Ako teda budeme vystupovať ako členovia Cirkvi bojujúcej a so zreteľom na súčasnú situáciu v Ríme?

 

V prvom rade by som chcel povedať, že musíme vždy držať nadprirodzený obraz,“ povedal Schneider, pomocný biskup z Astany, Kazachstanu a jeden z popredných obhajcov katolíckej ortodoxie vo svete. „Cirkev je nadprirodzená. Nie je to ľudská inštitúcia. A teda, po druhé, musíme si byť vedomí toho, že sme jedno telo. Sme mystické telo, jedno telo.“

Dokonca aj pápež je členom Cirkvi. On nie je jej zakladateľom. Je iba zástupcom - predstaviteľom - a pravou hlavou Cirkvi je Kristus,“ vysvetlil. Pápež je „viditeľným znakom“ ako hlava Cirkvi, ale je tiež jedným z jej členov.

Cirkev je väčšia ako pápež. Pápež nie je nad Cirkvou; pápež je vnútri Cirkvi,“ povedal Schneider. „A pápež má rovnaké povinnosti ako jednoduchý katolík ... vyslovil tie isté krstné sľuby, keď bol pokrstený, aby sa zriekol satana a vyznal katolícku vieru. Čiže si musí plniť svoje povinnosti.

A keď sa zdá, že v niektorých historických udalostiach, nielen v našej dobe, že nástupca Petra jasne nespĺňa svoju úlohu alebo dokonca zlyháva, potom celá Cirkev má prísť a pomôcť mu,“ povedal Schneider.

Namiesto toho, aby mal veriaci „postoj antagonizmu“ voči pápežovi, mal by mu pomôcť a prostredníctvom „úctivých návrhov“ ho povzbudiť, aby vykonával svoju povinnosť posilniť ich v pravde katolíckej viery. Veriaci by tiež mali ponúkať svoje modlitby a obety, povedal.

My (nemali by sme mať) nepriateľský postoj voči pápežovi, aj keď správne alebo dokonale neplní hlavnú povinnosť, ktorou je posilňovať veriacich a biskupov vo viere,“ povedal Schneider. „Toto je jeho hlavná povinnosť. Takže musíme mu pomôcť vyjadriť (vieru) s úctivými návrhmi, pretože sme rodina.

Rodiny nie sú diktatúrami, povedal, kde sú ľudia nútení mlčať, inak ich „šéf“ potrestá.

Nie sme pod diktatúrou Cirkvi,“ povedal. „Sme rodina. Sme mystickým telom Krista.“ Takže s „úctivým rešpektom“ by mali katolíci poprosiť: „Prosíme, Svätý Otec, posilni nás.