Traditional_Latin_Mass_Cardinal_Burke.jpg

250 kňazov sa pripojilo k výzve, ktorá žiada biskupov, aby riešili krízu v Cirkvi

743
Milko Kostovič
Neutral

2. mája 2018 spustili kňazi z celého sveta výzvu k biskupom, aby "znova potvrdili Kristovo učenie" v reakcii na pastoračnú krízu, ktorá postihla Katolícku cirkev. 

Po počiatočnom zverejnení s iba 15 signatármi, pastoračná výzva rýchlo získala podporu približne 250 kňazov z 39 krajín na 6 kontinentoch. Vyjadrené obavy a túžba po biskupskej pomoci jasne rezonujú medzi kňazmi na celom svete. 

Tento značný nárast sa udial aj napriek tomu, že mediálne pokrytie sa obmedzilo iba na nezávislé katolícke médiá, ktoré pôsobia prevažne v USA a Európe. (Viac informácií nájdete v časti "Appeal News" na stránke CuraPastoralis.org.)

Niektoré z prvých správ chybne predstavovali pastoračnú výzvu ako skrytú kritiku pápeža Františka, najmä Amoris Laetitia. V skutočnosti má výzva za cieľ opätovne potvrdiť Evanjelium s cieľom napraviť falošný pohľad na kresťanský morálny život, ktorý sa zakorenil počas posledných 50 rokov.

Zámer signatárov je bližšie vysvetlený v Základných informáciách (pozri webstránku - Background Information):

  • svedčiť verejne o Kristovi a jeho učeniach, tak poskytovať rady tým, ktorí sú na pochybách alebo sú oklamaní, solidaritu pre tých, ktorí zostávajú verní Evanjeliu za ťažkých okolností, a povzbudenie k ich bratom kňazom, aby slúžili so súcitom, vytrvalosťou, a autentické Evanjelium radšej než dať prednosť netrpezlivosti, pasivite alebo zámernej nejednoznačnosti;
  • upozorniť na dlhoročné pastoračné úsilie Cirkvi napraviť škody opravou týchto chýb;
  • požiadať, vo svetle nedostatočného predošlého úsilia, aby každý biskup zvážil využitie svojej celej apoštolskej autority s cieľom znova potvrdiť Evanjelium a vyvrátiť chyby; a 
  • prezentovať svoje pastoračné obavy a výzvu bratským a synovským spôsobom

Tento pozitívny, pastoračný prístup môže byť dôvodom, prečo je pastoračná výzva tak prijímaná medzi kňazmi. Podporu vyjadrili aj niektorí preláti vrátane: 

Emeritného biskupa Antonyho Lee Kok Hin of Mira z Malajzie: "Boh vám žehnaj, že som dostal túto príležitosť pripojiť sa k vám k dodržiavaniu princípov pastoračnej služby, ako sa konštatuje v Evanjeliách." 

Kardinál Raymond Burke: "Nech [signatárska]... činnosť inšpiruje ich biskupov, aby rozptýlili nejasnosti dneška v Cirkvi, a tak začali liečiť rozdelenie, týkajúce sa Katolíckej viery a jej praxe."