Hungary_Orban_Inauguration497926522552.jpg

Orbán prechádza od slov k činom, na stole je ešte prísnejšia novela zákona “Stop Soros”

240
Kultúra života

Šéf kancelárie premiéra Viktora Orbána Antal Rogan včera informoval o zámere vlády sprísniť legislatívu v oblasti činnosti mimovládnych organizácii financovaných zo zahraničia. Podľa Rogana pôjde aj o zmeny, ktoré vláda presadí do maďarskej ústavy, informuje agentúra MTI.

Kabinet znovzvoleného premiéra Viktora Orbána sa rozhodol sprísniť návrh zákona “Stop Soros”, ktorý má okrem iného zaviesť tvrdšie pravidlá pre činnosť mimovládnych organizácií. Navrhovaný zákon by podľa MTI umožnil napríklad zakázať ľubovoľnú organizáciu aktívnu v oblasti imigrácie, ktorá by znamenala hrozbu pre štát. “Potrebujeme tvrdší návrh, ako je ten, ktorý bol parlamentu už predložený,” vyhlásil v pondelok Antal Rogan v parlamentnom výbore, informuje portál iDnes.cz.

Nový návrh je  namierený proti mimovládnym organizáciám financovaným zo zahraničia. Najmä proti tým, ktoré podporuje americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Orbán ho viní z politického zasahovania a z aktívnej podpory masovej imigrácie do Európy.

Návrh dáva nové kompetencie napríklad ministrovi vnútra, ktorý tak môže rozhodnúť o zákaze mimovládnej organizácie pôsobiacej v oblasti imigrácie, ktorá by mohla predstavovať “hrozbu pre národnú bezpečnosť”. Počíta sa tiež so zavedením 25-percentnej dane na zahraničné dary pre organizácie, ktoré podporujú migráciu.

Strana Fidesz premiéra Orbána má po nedávnych voľbách spoločne s koaličným partnerom – kresťanskými demokratmi pohodlnú dvojtretinovú väčšinu v maďarskom parlamente a presadenie tohto návrhu by preto malo prejsť hladko. Zákon navyše patril k hlavným témam volebnej kampane najväčšej politickej strany v Maďarsku.